Το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια» χορηγήθηκε στον Επαμεινώνδα Κοροκονέα καθώς η ποινή που του ανακοινώθηκε είναι 13 έτη.

Ηδη ο κατηγορούμενος έχει ήδη εκτίσει πραγματικά τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ έχει εργαστεί στη φυλακή γεγονός που προσμετράται ευεργετικά και κατά συνέπεια μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του, καθώς θα έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Νωρίτερα, ο συνήγορός του Βαγγέλης Ανδρούλας ζήτησε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει να αναγνωρισθεί αυτό του προτέρου σύννομου βίου. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό Β. Χανή, το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου «δεν διαφαίνεται από το μητρώο». Όπως εξήγησε, «ο νομοθέτης δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, άρα δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κρίση πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

«Από όσα έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Καθόλη της διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής του είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμο λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου…» ανέφερε ο εισαγγελέας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στην πολιτική αγωγή να ξεσπά:

Πολ. αγωγή: αντιδεοντολογική δολοφονία… το ακούσαμε και αυτό… Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου Σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω…

Εισαγγελέας: ο καθένας θέλει κάτι για τον πελάτη του. Δεν υπάρχει κάποια στόχευση… προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις… ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου… δέχομαι τον άμεσο δόλο όμως για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αναφερόμαστε πριν την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Αποδείχθει ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Πολ. Αγωγή (Νίκος Κωνσταντοπουλος): Μία δήλωση για την προβολή του αιτήματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών τον Βασίλειο Σαραλιώτη ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.

Από το δικαστήριο απουσίαζε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, ενώ το παρών έδωσαν οι γονείς του Επ. Κορκονέα.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν πως ο ειδικός φρουρός από το όπλο του οποίου σκοτώθηκε ο 15χρονος μαθητής πρέπει να καταδικασθεί για το ίδιο αδίκημα με άμεσο δόλο.

«Το δικαστήριο κρίνει ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο της πράξης της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Ομόφωνα αθώος ο δεύτερος κατηγορούμενος, ελλείψει διπλού δόλου λόγω αμφιβολιών» τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση µε άµεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.