Ένα λατρεμένο παραδοσιακό πιάτο, που τρώγεται τουλάχιστον μια φορά μέσα στο καλοκαίρι, ο μουσακάς, φτιάχνεται με πατάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια και κιμά σκεπασμένο και αφράτη μπεσαμέλ, κι αν τον θέλετε πιο ελαφρύ και με επίσης αφράτη κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι και τραγανή κρούστα από κεφαλοτύρι.

Υλικά

Για τα λαχανικά

3 μεγάλες πατάτες (βρασμένες και ξεφλουδισμένες)

5-6 κουταλκιές σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

2 μεσαία κολοκύθια

2 μελιτζάνες μικρές ή 1 μεγάλη

θυμάρι

αλάτι και πιπέρι

Για τον κιμά

1 κρεμμύδι

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα

1 σκελίδα σκόρδο

3 πρέζες ζάχαρη

1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κ.γλ. κανέλα, κοφτή

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

750 ml γάλα 3,5% λιπαρά

τριμμένο πιπέρι

1 πρέζα από τριμμένο μοσχοκάρυδο

100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

3 κρόκους αβγών

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις κομμένες σε ροδέλες πατάτες και τις ψήνουμε, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα ταψί (25×30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει και το βάζουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες. Ετοιμάζουμε και τα κολοκύθακια και τα στρώνουμε πάνω στις πατάτες (2η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε και τις μελιτζάνες και τις στρώνουμε πάνω από τα κολοκύθια (3η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Ετοιμάζουμε και τον κιμά: Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για τα λαχανικά μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε και τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Σβήνουμε με την τομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, σταδιακά σε δόσεις. ανακατεύοντας συνεχώς έτσι ώστε να μη μας σβολιάσει το μείγμα. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί τελείως το γάλα. Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τριμμένο πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγη παρμεζάνα, τους κρόκους από τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε 200 γρ. από τη μπεσαμέλ μέσα στον κιμά. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατηθούν όλα τα υλικά του μουσακά μας ενωμένα. Προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Στρώνουμε τον κιμά στο ταψί με τα λαχανικά (4η στρώση). Τέλος, προσθέτουμε τη μπεσαμέλ (προσέχουμε να τη στρώσουμε καλά σε όλο το ταψί) και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στον φούρνο 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά  πριν κόψουμε με σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν θέλετε να γίνει πιο ελαφρύς ο μουσακάς σας, μπορείτε να ψήσετε τα λαχανικά, αφού τα αλατοπιπερώσετε και τα λαδώσετε σε στρωμένο με λαδόκολλα ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε μια πιο light εκδοχή της μπεσαμέλ, με στραγγιστό γιαούρτι: Σε μπολ χτυπάμε στραγγιστό γιαούρτι (600 γρ.), τα αβγά (2), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και απλώνουμε το μείγμα πάνω από την τελευταία στρώση κιμά. Πασπαλίζουμε με  κεφαλοτύρι (100 γρ.) και φρυγανιά και ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο.