Αρχίζουν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ. Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGCom) ξεκινά συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το καυτό ζήτημα που αφορά τον οικονομικό κατήφορο της ΔΕΗ, ο οποίος απειλεί να μετεξελιχθεί σε βόμβα για την ελληνική οικονομία αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση.

«Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα» δήλωσε προχθές στον Σκάι ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αποτυπώνοντας έτσι το μέγεθος του προβλήματος και το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, να ανατάξει τον μεγάλο ασθενή που λέγεται ΔΕΗ. Οπως είπε μάλιστα ο υπουργός, «η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολόνες», ενώ αναφερόμενος στα σενάρια ιδιωτικοποίησής της είπε ότι «είναι σε άσχημη κατάσταση, δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει», υπενθυμίζοντας ότι από €90 εκατ. κέρδη το 2014 έφθασε στο σημείο να έχει €900 εκατ. ζημιές σήμερα.

Η άφιξη της DGCom συμπίπτει με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Οπως και ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε αποτύχει έτσι έγινε και με τον χθεσινό με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Σε αυτήν την περίπτωση η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εποπτεύει τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, θα αναζητήσει από τη νέα κυβέρνηση τη λήψη εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων ώστε η χώρα να συμμορφωθεί αφενός με την καταδικαστική εις βάρος της απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και αφετέρου με τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας στην αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή να ανοίξει ο ανταγωνισμός με την πρόσβαση τρίτων στις αποκλειστικές πηγές ενέργειας της Επιχείρησης.

Τι πρότεινε η ΝΔ

Στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ προβλεπόταν η σύσταση δύο - τριών χαρτοφυλακίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από διαφορετική πηγή καυσίμου η καθεμία. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε χαρτοφυλάκιο θα έχει σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και η κατανομή πελατολογίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, αλλά με βήματα τα οποία δεν θα απαξιώσουν περαιτέρω τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας και χωρίς φυσικά να προκαλέσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων. Τόσο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς διαθέτουν τεχνοκρατική εμπειρία και γνώση των τρόπων λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και παρότι η ηγεσία του υπουργείου κρατά κλειστά τα χαρτιά της, άμεσες αναμένεται να είναι οι παρεμβάσεις της ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τρέξει κανονικά η διαδικασία της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρεία θα επιδιώξει χρηματοδότηση της τάξεως των 350 με 400 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή funds θα κληθούν να τη δανειοδοτήσουν, με δέλεαρ ένα ελκυστικό κουπόνι.

Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10%, η οποία θα βάλει στα ταμεία της εταιρείας ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να επιτευχθεί και ο στόχος της απώλειας πελατών προκειμένου να ανοίξει η αγορά.