Άκρως αντιαισθητική η εικόνα ενός προσώπου με μαύρα στίγματα σε κάνει να θέλεις να τα… εξαφανίσεις την ώρα που τα παρατηρείς είτε σε εσένα, είτε σε κάποια φίλη, ακόμη και στον σύντροφό σου, και μετά βίας συγκρατιέσαι να μην πιέσεις το δέρμα το δικό σου ή εκείνου όπου κι αν βρίσκεστε. Αυτό φυσικά είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, αφού το πιθανότερο είναι ότι θα ερεθίσεις ή θα τραυματίσεις το δέρμα και ενδεχομένως να προκαλέσεις φλεγμονή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Ο κύριος «ένοχος» για τα μαύρα στίγματα είναι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος (φυσικό έλαιο), που παράγει το σώμα μας για να λιπαίνει το δέρμα. Ένα μαύρο στίγμα στο πρόσωπό είναι ουσιαστικά ένα άνοιγμα στην επιφάνεια του δέρματος που εμφανίζεται όταν ένας πόρος διευρύνεται, με αποτέλεσμα να γεμίζει με βακτήρια, σμήγμα και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτή η ανάμιξη, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που ιδρώνουμε περισσότερο,  δημιουργεί ένα μπλοκάρισμα στον πόρο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα; Εκτός από τις μάσκες του εμπορίου, μπορείτε να φτιάξετε και σπιτικές μάσκες με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας, όπως οι ακόλουθες:

Με ασπράδι αυγού, το οποίο συσφίξει τους πόρους σας και μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε νέα σπυράκια ή μαύρα στίγματα. Αφότου πλύνετε το πρόσωπό σας, καλύψτε το με ένα ελαφρύ στρώμα από ασπράδι αυγού. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα χαρτομάντιλο πάνω από το πρόσωπό σας, πιέζοντας απαλά προς τα κάτω, ώστε το χαρτί να εμποτιστεί με το ασπράδι. Στη συνέχεια βάλτε μια δεύτερη στρώση από ασπράδι πάνω από το χαρτομάντιλο που έχει μείνει στο πρόσωπό σας και σκεπάστε ξανά με ένα δεύτερο χαρτομάντιλο. Θα αρχίσετε να νιώθετε το «τράβηγμα» από την σύσφιξη των πόρων. Όταν η μάσκα είναι εντελώς στεγνή, αφαιρέστε τα χαρτομάντιλα, πλυθείτε και βάλτε μια ενυδατική κρέμα.

Με γάλα και μέλι. Συνδυάστε μια κουταλιά της σούπας μέλι, που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα, που έχει ενυδατική δράση. Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 έως 10 δευτερόλεπτα και ανακατέψτε καλά. Απλώστε μία λεπτή στρώση πάνω από τα μαύρα στίγματα και μετά βάλτε ένα καθαρό, στεγνό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος από πάνω. Αφήστε το να δράσει περίπου 10 (ή μέχρι να στεγνώσει εντελώς) και, στη συνέχεια, ξεκολλήστε το βαμβακερό ύφασμα. Θα πρέπει να δείτε κάποια μαύρα στίγματα να απομακρύνονται μαζί με το ύφασμα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε και ενυδατώστε το πρόσωπό σας ως συνήθως.

Με μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Προσθέστε αρκετό νερό σε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα για να φτιάξετε μια πάστα. Εφαρμόστε την πάστα πάνω από τα μαύρα στίγματα και αφήστε τη να δράσει για περίπου 10 λεπτά πριν ξεβγάλετε με χλιαρό νερό.

Με λεμόνι. Αντιμυκητιακό και αντιβακτηριδιακό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και να μειώσει την εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων. Μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρετε φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού πάνω από τα σημάδια στο πρόσωπό σας. Αφήστε το να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.

Επίσης μπορείτε να ανακατέψετε μερικές σταγόνες λεμόνι και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και να το βάλετε στα σημεία με μαύρα στίγματα.

Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε μια λοσιόν με μέλι, χυμό λεμονιού και μια πρέζα μαγειρική σόδα.

Απολεπιστικά λειτουργεί μια μάσκα με χυμό λεμονιού και σκόνη κανέλλας για 20 λεπτά μπορεί να σε βοηθήσει με τα μαύρα στίγματα.

Με οδοντόκρεμα. Απλώστε μια λεπτή στρώση στην περιοχή που έχετε εμφανές πρόβλημα και αφήστε την να δράσει για τουλάχιστον 25 λεπτά. Αισθάνεσαι ένα ελαφρύ κάψιμο όταν την απλώσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Αφού αφαιρέσεις την οδοντόκρεμα, η κορυφή από τα σπυράκια και τα στίγματα θα αρχίσει να εξαφανίζεται, αλλά θα πρέπει φυσικά να πλύνεις καλά το πρόσωπο σου ώστε να φύγουν τα υπολείμματα.

Με ντομάτα. Αφού καθαρίσετε και πολτοποιήσετε μια μικρή ντομάτα, που διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες, απλώστε τον πολτό της στο πρόσωπο σας λίγο πριν πάτε για ύπνο. Το πρωί μόλις ξυπνήσετε ξεπλύνετε με ζεστό νερό και η διαφορά θα είναι ήδη αισθητή.

Με γιαούρτι. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τρεις κουταλιές της σούπας γιαούρτι και δύο κουταλιές της σούπας νυφάδες βρώμης. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, ανακατέψτε, απλώστε στο πρόσωπο και αφήστε για πέντε με επτά λεπτά το πολύ. Αφαιρέστε με κρύο νερό.

Μπορείς να παρασκευάσεις  μια ανάλογη μάσκα με 2 κουταλιές γιαούρτι και μία κουταλιά λεμόνι.

Με πατάτα. Ξύστ μια ωμή πατάτα και στη συνέχεια τρίψτε τη για 15 λεπτά στο πρόσωπό σας, στη μύτη σας, τα μάγουλά σας και το πιγούνι σας για να αφαιρέσετε τα μαύρα στίγματα. Αφήστε να στεγνώσει και στη συνέχεια απομάκρυνε με νερό.

Με αλατισμένο νερό. Αν το δέρμα σας είναι πολύ λιπαρό μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεπλύνετε το πρόσωπο σας μια φορά την ημέρα με αλατισμένο νερό, που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείςτεαπό τη λιπαρότητα.

Με μια ζεστή πετσέτα. Ζεστάνετε μια μικρή πετσέτα και τοποθετήστε τη στο πρόσωπο για 10 με 15 λεπτά. Η υγρασία από την πετσέτα θα ανοίξει τους πόρους του δέρματός σας και θα ξεφορτωθείτε τα μαύρα στίγματα.

Γενικότερα να μην αμελείτε τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου σας και να τρέφεστε σωστά, αφού η υγιεινή διατροφή επηρεάζει και την υγεία του δέρματός μας. Να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, και να προτιμάτε τα ψάρια όπως ο σολομός, που περιέχουν λιπαρά οξέα Ω3, λειτουργούν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη και προσφέρουν μεγάλα οφέλη στην υγεία αλλά και στην όψη του δέρματός μας. Βοηθητικά λειτουργούν αμύγδαλα, σπανάκι και αβγά που είναι πλούσια σε βιταμίνη B2. Καλή προσπάθεια!