Μια πιο υγιεινή παραλλαγή της αγαπημένης καλοκαιρινής συνταγής για μελιτζάνες παπουτσάκια, στην οποία η μπεσαμέλ αντικαθίσταται με μια εξίσου νόστιμη σάλτσα γιαουρτιού.

Υλικά

Για τα παπουτσάκια

4 μελιτζάνες φλάσκες

λίγη ζάχαρη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον κιμά

 13 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

400 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο ή κιμά

100 γρ. κονιάκ

3 ντομάτες ώριμες τριμμένες

1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

1 φύλλο δάφνης

½ μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα

400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

150 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη

2 αβγά

¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πραθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαρακώνουμε με ένα μαχαίρι και τις βάζουμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, τις αλείφουμε με 5 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η σάρκα τους. Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το ψιλοκομμμένο κρέας ή τον κιμά μας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το φύλλο δάφνης και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του. Ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κρατάμε το κρέας στην άκρη. Για να ετοιμάσουμε την κρέμα βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Κρατάμε την κρέμα στην άκρη. Λιώνουμε τη σάρκα στις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, και τις γεμίζουμε με το κρέας πρώτα και μετά απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C, μέχρι να πάρουν χρώμα.