Τη βρετανίδα αιματολόγο Lucy Wills τιμά η Google με το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 131 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Lucy Wills γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1888 και φοίτησε στο κολέγιο θηλέων Cheltenham, ένα από τα πρώτα βρετανικά ιδρύματα που φοιτούσαν γυναίκες και ασχολούνταν με την επιστήμη και τα μαθηματικά.

Το όνομά της πέρασε στην ιστορία χάρη στη δουλειά της για τη μακροκυτταρική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλα ξεκίνησαν όταν η Wills ταξίδεψε στην Ινδία για να μελετήσει μια σοβαρή μορφή αναιμίας που έπληττε τις εγκύους υφαντουργούς στη Βομβάη και ήταν απειλητική για τη ζωή τους.

Η αιματολόγος πίστευε ότι η αιτία της επικίνδυνης αναιμίας ήταν η κακή διατροφή και έτσι πραγματοποίησε ένα πείραμα που πρόσφερε αργότερα πολλά στην επιστήμη. Η Wills τάισε έναν εργαστηριακό πίθηκο με το βρετανικό πρωινό Marmite, το οποίο είναι φτιαγμένο από εκχύλισμα ζύμης και παρατήρησε ότι η κατάσταση του βελτιώθηκε.

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στον εντοπισμό της υπεύθυνης ουσίας για όλα αυτά, η οποία δεν ήταν άλλη από το φολικό ή φυλλικό οξύ, το οποίο άλλαξε την προγεννητική φροντίδα σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού τις τελευταίες δεκαετίες συνιστάται σε όλες τις εγκύους.

Τα αποτελέσματα του πειράματος καθιέρωσαν στην αιματολογία τα «Factor Wills».

Η Wills είχε ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, απολάμβανε την ορειβασία και το σκι, και προτιμούσε να πηγαίνει στη δουλειά της με το ποδήλατο και όχι να οδηγεί. Είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της σε ταξίδια στα οποία πραγματοποιούσε έρευνες που εξασφάλιζαν την υγεία των μελλουσών μητέρων.