Ηρθε, λοιπόν, η ώρα του ΣΕΦ: στο Κίνημα Αλλαγής, όλο το προηγούμενο διάστημα, προετοίμαζαν ένα συνέδριο συσπείρωσης – και το τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Η άνοδος στις δημοσκοπήσεις είναι αργή, όμως είναι πλέον εμφανής. Το κλίμα που βλέπουν τα στελέχη σε επισκέψεις και εκδηλώσεις είναι ακόμα καλύτερο, κάνοντάς τα να υπολογίζουν εκ νέου τις εκλογικές τους εκτιμήσεις προς τα πάνω.

Στην πραγματικότητα, το «άνοιγμα» που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντροαριστερά μόνο καλό έκανε στον φορέα, που μέχρι τότε προσπαθούσε να κρατά λεπτές ισορροπίες για να μη φουντώσει η εσωστρέφεια.

Αρχικά, το συνέδριο που ξεκινά σήμερα και θα εκλέξει όργανα από τη βάση ήταν μια προσπάθεια η πολυφωνία να ενσωματωθεί δομικά στον φορέα, βγάζοντας προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Πλέον λειτουργεί ως ένα συσπειρωτικό κερασάκι στην τούρτα για την Κεντροαριστερά. Κυρίως γιατί δημιουργεί την αίσθηση αντεπίθεσης: λίγο που ο ΣΥΡΙΖΑ μετέθεσε τη δική του εκδήλωση για την παρουσίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας μία εβδομάδα αργότερα, λίγο που καμία κίνηση που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου δεν βγήκε στην κυβέρνηση, στο Κίνημα Αλλαγής θέλουν να δείξουν πως τα θεμέλια της παράταξης αντέχουν στην πίεση.

Ενδεικτικά, είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα συνέδριο διεξάγεται χωρίς σημαντικές εσωτερικές εντάσεις – πολλές από τις εκλογικές εκκρεμότητες έχουν κλείσει, καθώς όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμες είναι οι τελευταίες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

-Τι θα συμβεί με τις μετεκλογικές συνεργασίες;

-Ποια θα είναι τα μηνύματα της Κυριακής;

-Ποια η σημασία της επίσκεψης του Φρανς Τίμερμανς;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Το μεγάλο στοίχημα του προοδευτικού χώρου