Τον εντοπισμό κοίτασματος φυσικού αερίου από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια tcf στο στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο κύπριος υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρέι.

Ο κύπριος υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του, ενώ χαρακτήρισε το κοίτασμα «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως το εν λόγω κοίτασμα αποτελεί «καλή βάση» για να εξεταστεί το θέμα δημιουργίας τερματικού υγροποίησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν περισσότερες ποσότητες.

Μάλιστα, σε ανάρτηση του στο Twitter, ο κ. Λακκοτρύπης δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή που το τρυπάνι της κοινοπραξίας εντοπίζει το κοίτασμα.

https://twitter.com/GLakkotrypis/status/1101101241847988224

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ, εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κοιτάσματα στον «Γλαύκο», δηλώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα συνεχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Άσπρεϊ επεσήμανε ότι αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη, μιλώντας για δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο 10 όσο και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Εξέφρασε ακόμα το ενδιαφέρον της ExxonMobil για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις.