Με καθυστέρηση ενός μήνα φθάνουν στην χώρα μας οι Αλκυονίδες μέρες αλλάζοντας άρδην το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά το δριμύ ψύχος που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα, ακόμη και στην Αττική όπου τα βουνά στο νομό ντύθηκαν στα λευκά, ο καιρός αλλάζει με κύρια χαρακτηριστικά την άνοδο της θερμοκρασίας, την επικράτηση, δυτικών και βόρειων ανέμων, και κυρίως την ηλιοφάνεια.

Ηδη από το απόγευμα της Κυριακής, ο καιρός έχει αρχίσει να γλυκαίνει και σύμφωνα με την μεσοπρόθεση πρόβλεωη της ΕΜΥ, τις επόμενες μέρες μέχρι και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει σε ολόκληρη τη χώρα, αγγίζοντας τους 18 και 19 βαθμούς. Ο καιρός θα είναι αίθριος χωρίς νεφώσεις και καθώς δεν θα επικρατούν νότιοι άνεμοι, ο ουρανός θα είναι ιδιαίτερα διαυγής. Από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο καιρός θα επιδεινωθεί και πάλι.

Οι Αλκυονίδες μέρες, είναι ένα διάλειμμα καλοκαιρίας, συνήθως μέσα στον Ιανουάριο και αφού έχει προηγηθεί έντονη κακοκαιρία. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που οι Αλκυονίδες μέρες δεν κάνουν την εμφάνισή τους. χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η έντονη ηλιοφάνεια και οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.