Μπορεί με το περπάτημα να καίμε λιγότερες θερμίδες από όσες θα καίγαμε στο γυμναστήριο ή κάνοντας κάποιο άθλημα, όμως ένας περίπατος, που επαναλαμβάνεται τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, αποτελεί πέρα από ένα φυσικό αγχολυτικό – 30 λεπτά περπάτημα καθημερινά αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, του θυμού και της κούρασης-, μια πρώτης τάξης σωματική άσκηση, ιδιαίτερα για όσους κάνουν καθιστική ζωή, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία (καρδιοαγγειακό, σάκχαρο, Αλτσχάιμερ κ.ά.).

Αν είσαι εντελώς αγύμναστηάρχισε με 20-30 λεπτά βάδισμα. Δοκίμασε να περπατήσεις στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, σαν να προσπαθείς να προσπεράσεις κάποιον, χωρίς όμως να τρέξεις, αλλά αποκλειστικά βαδίζοντας.

Μετά τον πρώτο μήνα και εφ’ όσον δεις ότι πλέον δεν κουράζεσαι τόσο εύκολα, μπορείς να αυξήσεις τον χρόνο από 30 σε 45 λεπτά. Από εκεί και πέρα, το κατά πόσο μπορείς να επεκτείνεις το χρόνο περπατήματος εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση την οποία έχεις αποκτήσει.

Η μοναδική επένδυση που θα χρειαστεί να κάνεις για να ξεκινήσεις τις βόλτες, είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για περπάτημα ή για τρέξιμο, τα οποία θα πρέπει να στηρίζουν σωστά την καμάρα του ποδιού σου.

Χρειάζεσαι και ένα βηματόμετρο, μια δυνατότητα, που όμως προσφέρουν τα περισσότερα κινητά που έχουν και δυνατότητα καταγραφής της ταχύτητας που ανέπτυξες, χαρτογράφηση της διαδρομής που ακολούθησες κ.ο.κ.

Όσο για το που μπορείς να περπατήσεις; Σχεδόν παντού. Από την γειτονιά σου και το κέντρο της πόλης, μέχρι τα πάρκα, αν μένεις κοντά στη θάλασσα και στην άμμο, η οποία επιπλέον αυξάνει την μυϊκή απαίτηση και κατά συνέπεια τις καύσεις, ενώ το ίδιο γίνεται και στην ανηφόρα κάτι που θα σε… ζορίσει περισσότερο αν είσαι και καπνίστρια.

Εάν έχεις κάποιο θέμα με την υγεία σας (π.χ. καρδιοαγγειακή νόσο) πριν ξεκινήσεις το περπάτημα καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Έτσι ή αλλιώς φρόντισε αν υπάρχει δυνατότητα νε έχεις συντροφιά στο περπάτημα. Οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου κινητό τηλέφωνο. Απέφυγε ερημους δρόμους, ιδιαίτερα το βράδυ. Σε περίπτωση που περπατάς βράδυ χρησιμοποίησε ανακλαστικό γιλέκο και έχε μαζί σου φακό. Αν περπατάς στην πόλη και χρησιμοποιείς ακουστικά φρόντισε να μην τα έχεις τόσο δυνατά ώστε να ακούς τους ήχους γύρω σου.

Με το περπάτημα γυμνάζεσαι και τονώνεις τον οργανισμό σου χωρίς να καταπονήσεις το σώμα σου. Ακόμη το σκέφτεσαι;