Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Ναυπλίου ο ενεχυροδανειστής, Ριχάρδος, ο οποίος είχε αρχικά κριθεί προσωρινά κρατούμενος για το αποκαλούμενο κύκλωμα χρυσού, μετά την καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ.

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής πέρασε το κατώφλι των φυλακών Ναυπλίου νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την απόφαση για την αποφυλάκιση του υπό όρους, η οποία ελήφθη την Πέμπτη (13/12/2018).

«Δεν έχω κάνει τίποτα παράνομο. Θέλω να πάω στο σπίτι μου, σε αυτούς που μ’ αγαπάνε» δήλωσε, κατά την αποφυλάκιση του.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στον ενεχυροδανειστή όσο και στον φερόμενο ως υπαρχηγό του κυκλώματος επιβλήθηκε εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Στους υπόλοιπους 6 επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι χωρίς εγγυοδοσία.

O δικηγόρος του Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Δικαιοσύνη έχει την δυνατότητα να διορθώνει κάθε λάθος της. Σύμφωνα με το argonafplia.gr ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί η Εκτελεστική εξουσία την Ποινική Δικαιοσύνη για δημιουργία εντυπώσεων για πολιτικά πρόσωπα και για επιχειρηματίες. Να μην τολμούν κάποιοι, είπε, προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη να χρησιμοποιούν την δικαιοσύνη. Να παύσουν οι παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας.

Με την απόφαση αποφυλάκισης του ενεχυροδανειστή και των υπολοίπων ολοκληρώνεται ένα αστυνομικό κυρίως και δικαστικό δευτερευόντως, φιάσκο που οδήγησε στη σύλληψη και προφυλάκιση των 8 για λαθρεμπόριο χρυσού. Κι αυτό διότι όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η εμπορία χρυσού προς την Τουρκία δεν υπόκειται σε τελωνειακούς ή άλλους δασμούς, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ζημία για το ελληνικό δημόσιο, επομένως και λαθρεμπόριο.

Η αποκάλυψη της γκάφας -η οποία προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών για το ποιος είχε την ευθύνη- έγινε όταν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων έθεσαν το ζήτημα στον ανακριτή και αυτός ζήτησε από τις αρμόδιες οικονομικές αρχές (τελωνείο, ΑΑΔΕ) να μάθει αν υπάρχουν δασμοί ή άλλοι φόροι στο εμπόριο χρυσού.

Οταν η απάντηση ήταν αρνητική άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκιση και των 8 που έμειναν προφυλακισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Ριχάρδος. Εφόσον οι κατηγορούμενοι αποδείξουν ότι είναι νόμιμη η κατοχή του χρυσού τότε θα υπάρξει και αλλαγή της πορείας της υπόθεσης.