Ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας, σε μια πικάντικη εκδοχή, που θα απολαύσετε στο καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι.

Υλικά

250 γραμμάρια γίγαντες (κατά προτίμηση Πρεσπών)

1 καρότο κομμένο σε ροδέλες

1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο

2-3 ντομάτες στον τρίφτη

2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ποτηράκι  ελαιόλαδο

1 ροζ γκρέιπφρουτ για τον χυμό ή 1 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι

1 ποτηράκι νερό απ’ αυτό που έβρασαν οι γίγαντες

1 κουταλιά γλυκού γλυκιά καπνιστή πάπρικα

½ κ.γ. μπούκοβο

1 πιπεριά κέρατο και 1 Φλωρίνης

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε τους γίγαντες αποβραδίς σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να μουσκέψουν για 8-12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν. Την επομένη βράστε τους σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ώστε να τους σκεπάζει κατά 3 πόντους, γύρω στα 40 λεπτά με μισάνοιχτο το καπάκι της, σε χαμηλή ένταση. Όσο βράζουν οι γίγαντες ετοιμάστε τα λαχανικά, το καρότο σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σέλερι ψιλοκομμένο, την καυτερή πιπεριά πολύ ψιλή, το μαϊντανό μέτριο και στύψτε το γκρέιπφρουτ. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 C. Τοποθετείστε τους γίγαντες με τα λαχανικά σε ταψί, αλατοπιπερώστε, βάλτε και το λάδι και τα μπαχαρικά και από το νερό τους ώστε να καλυφθούν οριακά και ψήστε για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, ελέγχοντας μετά τα 40 λεπτά για να μην τυχόν ξεμείνει από υγρά το ταψί. Ανακατέψτε και αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγο νερό. Για να ολοκληρώσετε το πιάτο ιδανικά, στο τελείωμα, ανακατέψτε μια τελευταία φορά να λαδωθούν όλοι οι γίγαντες και ανεβάστε το ταψί σε ψηλότερο ράφι, ώστε να κάνουν κρούστα. Σερβίρεται ως ορεκτικό, και όχι μόνο, με φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι, τη σαλάτα της αρεσκείας σας και άλλα τυριά, και φυσικά κρασάκι.