Για τρίτη φορά άνοιξαν προχθές οι ψηλές μάντρες των αρχοντικών της Κηφισιάς, τα οποία επισκέφτηκε πλήθος κόσμου προκειμένου να ανακαλύψουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική τους.

Στην εκδήλωση του Δήμου «Ξαναζούν τα αρχοντικά της Κηφισιάς – 3η Βόλτα» οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε επτά βίλες και απόλαυσαν τον περίπατο στους δρόμους της περιοχής.

«Ο κρυμμένος θησαυρός της Κηφισιάς που δεν είναι άλλος από τις 180 επαύλεις – διατηρητέα κτήρια του προηγούμενου αιώνα και του 19ου αιώνα έρχεται στην επιφάνεια με την δράση μας» είπε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην περιήγηση, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια επιστημονικής ομάδας και εθελοντών.

Οι πολίτες είδαν εξωτερικά την Κατοικία Dörpfeld, η οποία κινείται στο πνεύμα του Ρομαντισμού, την έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη που ανήκει στην κατηγορία των νεογοτθικών κτηρίων αλλά και την Έπαυλη πρώην Ζούρα (Βουδούρη) που κατατάσσεται στην κατηγορία των πυργοειδών – μεσαιωνικών επαύλεων με έντονα στοιχεία νέο-μπαρόκ.

Επίσης επισκέφθηκαν την Βίλα Βαλλιάνου – Ρωμάνου, δείγμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής και του ρομαντισμού, την Έπαυλη Ζερβουδάκη (Σταθάτου) η οποία διακρίνεται για το βυζαντινό της χαρακτήρα, την έπαυλη της Πηνελόπης Δέλτα, δείγμα μείξης νεοκλασικών και φρουριακών αρχιτεκτονικών στοιχείων και την Κατοικία Βάρσου η οποία συνιστά λιτή εκδοχή του τύπου του αθηναϊκού «αστικού μεγάρου» του τέλους του 19ου αιώνα.