Η τραγωδία στο Μάτι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε ακολουθηθεί η τακτική που οι αρμόδιοι εφάρμοσαν την ίδια μέρα στην Κινέτα.

Εντύπωση προκαλούν καταθέσεις κατοίκων από την άλλη πλευρά της Αττικής την Κινέτα όπου και αυτή επλήγη την ίδια ημέρα από μεγάλη πυρκαγιά όπου περιγράφουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με εκκενώσεις των περιοχών και άμεση συνδρομή της αστυνομίας.

Ενδεικτική η κατάθεση αστυνομικού από τη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής ο οποίος μεταξύ άλλων καταθέτει ότι «ενώ η φωτιά βρισκόταν στα Γεράνεια Όρη και εκτιμώντας την κατάσταση του ανέμου διετάχθη η ταχεία αποχώρηση των κατοίκων από τα σπίτια τους στις περιοχές Πανόραμα 1,2,3 και Γαλήνης» ενώ ο ίδιος μάρτυρας προσθέτει.

«Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν».

Σε άλλη κατάθεση περιγράφεται ότι το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κινέτα όπου μετείχαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και άλλοι, ενημερώθηκαν για τη φωτιά και αποφάσισαν την εκκένωση της περιοχής διότι «άλλαξε το μέτωπο και εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους».

«Η αστυνομία, περιγράφει μάρτυρας, περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά. Πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κατοίκους».