Αν για αρκετούς οι σχέσεις στις μέρες μας είναι δύσκολες σκεφτείτε πόσο αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας  για ανθρώπους που νόσησαν από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως για παράδειγμα από καρκίνο. Το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης, μετά από μια τόσο δυνατή εμπειρία δεν μπορεί παρά να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι πριν την διάγνωση της ασθένειας όσο και αν ψυχικά και σωματικά την έχουν ξεπεράσει. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι η όλη εμπειρία αλλάζει τον οποιονδήποτε. Κάποιοι δυσκολεύονται πιο πολύ.  Όλα εξαρτώνται από το πώς αισθάνεται κάποιος για τον εαυτό του και για τη δυνατότητα να ανοίγεται σε άλλους ανθρώπους.

Ενδεικτικά είναι τα όσα αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα του ογκολογικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», που υπογράφει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Λεονταρίτου:

Γιατί είναι το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης πιο δύσκολη;

Η αλήθεια είναι ότι γενικότερα το φλερτ είτε με, είτε χωρίς την εμπειρία του καρκίνου είναι δύσκολο για πολλούς. Οι σχέσεις με φίλους έχουν ψυχολογικές, κοινωνικές και συναισθηματικές προεκτάσεις. Όταν αναφερόμαστε στο φλερτ αυτές οι προεκτάσεις γίνονται ακόμα πιο έντονες και περίπλοκες.

Οι νικητές μερικές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα που αφορούν την ζωή τους μετά την εμπειρία του καρκίνου. Μπορεί να είναι απασχολημένοι με την εικόνα του σώματός τους, να νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον, και να δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο καρκίνος στη ζωή τους. Αντιμετωπίζοντας όλες αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μόνοι σας, μπορεί να είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Από την άλλη, βγαίνοντας με κάποιον και εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μπορεί να σας φανεί ακόμη πιο δύσκολο. Μερικοί λόγοι γι’ αυτό είναι οι εξής:

-Μπορεί να αισθάνεστε στερούμενοι ελκυστικότητας, ντροπαλοί ή θυμωμένοι για τις αλλαγές στο σώμα σας και στην εμφάνισή σας.

-Μπορεί να αισθάνεστε ότι η κοινωνικότητά σας δεν είναι τόσο καλή όσο άλλων της ηλικίας σας, ειδικά εάν έχετε ακολουθήσει κάποια θεραπεία ώς παιδί ή έφηβος, μία ηλικία όπου οι περισσότεροι αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους.

-Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα είστε καλός/ή σύντροφος γιατί δεν μπορείτε να τεκνοποιήσετε.

-Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς οι άλλοι θα σας αντιμετωπίσουν εάν τους γνωστοποιήσετε ότι είστε νικητής του καρκίνου.

-Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα είναι το μέλλον σας και για το εάν ο/η σύντροφος μπορεί να σας προσφέρει την συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε.

-Μπορεί να αισθάνεστε ότι η αλλαγή που σας έχει επιφέρει η εμπειρία του καρκίνου είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επικοινωνήσετε στους άλλους το ποιος είστε σήμερα.

Γιατί ο φλερτ ή η δημιουργία μιας νέας σχέσης είναι πιο εύκολη για μερικούς;

Μερικοί αισθάνονται πως το ότι νίκησαν τον καρκίνο κάνει το φλερτ και τη δημιουργία μίας νέας σχέσης μία πιο εύκολη διαδικασία. Μερικοί λόγοι γι’ αυτό είναι οι εξής:

-Μπορεί να αισθάνεστε ότι η εμπειρία του καρκίνου σας έχει κάνει πιο δυνατούς, πιο σοφούς και ότι αυτές οι αξίες θα σας κάνουν ακόμα πιο ευτυχισμένους μέσα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

-Μπορεί να αισθάνεστε ότι το να είστε νικητής του καρκίνου σας κάνει αρκετά ξεχωριστό και ότι μπορείτε να προσφέρετε ακόμα περισσότερα σε μία σχέση.

-Μπορεί να εκτιμάτε τις σχέσεις και τους ανθρώπους περισσότερο.

-Μπορεί να βλέπετε πλέον το φλερτ σαν μία πρόκληση που επιφέρει η εμπειρία του καρκίνου και ότι θέλετε να την αντιμετωπίσετε με θετικότητα.

Πότε μπορείς να βγεις ραντεβού ξανά ή να δημιουργήσεις μια νέα σχέση;

Για μερικούς, είναι φανερό ότι δυσκολεύονται να φλερτάρουν ξανά μετά την εμπειρία τους. Μερικές φορές απλά αισθάνονται γενικότερα δυσαρεστημένοι αλλά τελικά συνειδητοποιούν ότι η δυσανασχέτησή τους έχει να κάνει γενικότερα με το φλερτ. Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς αισθάνεστε για το φλερτ ή τη δημιουργία μίας νέας σχέσης είναι:

-Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης;

-Πόσο συχνά σκέφτεστε το φλερτ;

-Τι σκέψεις και συναισθήματα σας καταβάλλουν όταν σκέφτεστε το φλερτ ή μία σχέση;

-Πώς αισθάνεστε όταν βγαίνετε ραντεβού;

Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι για εσάς το φλερτ ή μία σχέση στη ζωή σας. Εάν οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις δείχνουν ότι το φλερτ ή μία σχέση είναι κάτι δύσκολο για εσάς, θα βοηθούσε τότε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας σε φίλους, οικογενειακά μέλη, ή έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο.

Πότε μπορείς να μοιραστείς την εμπειρία του;

Από τα πιο προκλητικά πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στο φλερτ μετά τον καρκίνο είναι να γνωρίζει πότε να μοιραστεί την εμπειρία του.

-Περιμένετε λιγάκι να τους γνωρίσετε καλύτερα πριν μοιραστείτε κάτι πιο προσωπικό.

-Τους το εκφράζετε απ’ευθείας και ανοιχτά ώστε να είστε πιο ξεκάθαροι με τον εαυτό σας και να δείτε πώς θα αντιδράσουν.

-Το εκφράζετε όταν εσείς αισθανθείτε έτοιμοι για αυτό το βήμα.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς το πότε θα μοιραστείτε την εμπειρία σας με κάποιον. Πολλοί αισθάνονται ότι είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζουν τη γνώμη του συντρόφου τους νωρίτερα, ειδικά πριν η σχέση γίνει λίγο πιο σοβαρή. Πρέπει να αποφασίσετε για τον εαυτό σας πότε αισθάνεστε εσείς άνετα για να μιλήσετε σε κάποιον για την ιστορία σας. Πρέπει να σκεφτείτε πότε αισθάνεστε ασφαλείς σε αυτή τη νέα σχέση και να συζητήσετε για τον οποιοδήποτε φόβο σας. Αυτό συνήθως αφορά και όσους χουν κάποιο κρυμμένο σημείο του σώματός τους το οποίο έχει αλλάξει και αισθάνονται άγχος για το εάν αυτό θα αποκαλυφθεί.

Οδηγίες προς ναυτιλόμενους

Να λάβετε μέρος σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να εξασκήσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

-Η εξάσκηση αυτή περιλαμβάνει το να βρεθείτε σε μια κοινωνική εκδήλωση και να συζητήσετε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε όπως ένας καλός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειάς σας. Αυτές οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ή να βελτιώσετε την επικοινωνία σας καθώς επίσης και την κοινωνικότητά σας.

-Προσπαθήστε να συναντήσετε νέους ανθρώπους και να κάνετε νέους φίλους. Μερικοί νικητές το βρίσκουν βοηθητικό να σταματήσουν να φλερτάρουν ή να βγαίνουν ραντεβού για κάποιο χρονικό διάστημα και απλά να συγκεντρωθούν στο να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο.

-Μερικά παραδείγματα από δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μπορείτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους είναι να γίνετε εθελοντής σε κάποια κοινωνική δραστηριότητα. Να παρακολουθήσετε σεμινάρια ή εκπαίδευση σε ένα πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει. Να γίνετε μέλος σε μία λέσχη που σας ενδιαφέρει. Μιλήστε σε μία ομάδα υποστήριξης ώστε να έρθετε σε επαφή με άλλους που είχαν ανάλογη εμπειρία και να μάθετε νέους τρόπους να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Θα δείτε πως υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε το στρες και να ρυθμίσετε τη ζωή σας ως νικητής του καρκίνου. Εάν αισθάνεστε άβολα να συζητάτε για συγκεκριμένα θέματα με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας, μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας προσφέρει την άνεση και το μέρος για να μιλήσετε ελεύθερα για ότι είναι σημαντικό για εσάς.

Εάν νιώθετε ότι το φλερτ ή η δημιουργία μίας νέας σχέσης σας καταβάλλει, σκεφτείτε να το συζητήσετε με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο. Ρωτήστε σχετικά την ομάδα που σας επιβλέπει. Στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα.

Έτσι ή αλλιώς κρατείστε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις σας για το φλερτ και τη δημιουργία μιας νέας σχέσης μετά την εμπειρία του καρκίνου. Κρατώντας ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και να βρείτε νόημα στο τι συμβαίνει στη ζωή σας. Όπως αναφέρει και η επιστήμη «Η γραφή είναι θεραπεία» και αυτό θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας όπως τον φόβο, την ανησυχία, το άγχος που μπορεί να κρατάτε μέσα σας. Μπορείτε να γράψετε για τα συναισθήματά σας, τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, τις ελπίδες και τους φόβους σας, την διάγνωση και την θεραπεία σας, την ζωή σας μετά την θεραπεία, τι σημαίνει για εσάς να είστε νικητής, πώς είναι να συζητάτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας για τον καρκίνο, ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον. Το ημερολόγιο είναι μία διαδικασία που θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε κομμάτια της ζωής σας για τα οποία αισθάνεστε όμορφα, ή που θα επιθυμούσατε να αλλάξετε. Ένα ημερολόγιο θα μπορούσε ακόμη να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε μπορεί να είστε έτοιμοι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Βρείτε έναν ήρεμο και άνετο χώρο για να γράψετε. Μπορείτε να γράψετε για μερικά λεπτά. Μπορείτε να γράψετε και μερικές σελίδες, μερικές γραμμές ή ακόμα και μία λέξη για να εκφράσετε τι αισθάνεστε ή τι σκέφτεστε.