Παγκόσμιαα εβδομάδα Διαστήματος, μια γιορτή της επιστήμης και της τεχνολογίας που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ξεκινά την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στον εορτασμό με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, στα Κέντρα Επισκεπτών του στο Θησείο και στην Πεντέλη.

Η θέσπιση της εβδομάδας Διαστήματος την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου δεν είναι τυχαία: Ο Οκτώβριος αποτελεί μήνα- σταθμό για την ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος. Στις 4 Οκτωβρίου του 1957 έλαβε χώρα η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στο διάστημα, του Sputnik 1 που σηματοδότησε την αρχή της διαστημικής εποχής ενώ στις 10 Οκτωβρίου 1967 πραγματοποιήθηκε ο καθορισμός των Αρχών που διέπουν την δράση των χωρών στην εξερεύνηση και την ειρηνική χρήση του Διαστήματος όπως στην Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα.

Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία, πλανητάρια, αεροδιαστημικές εταιρείες, σύλλογοι αστρονόμων και άλλοι φορείς αστρονομίας σε όλο το κόσμο φιλοξενούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα το Διάστημα και την συνεισφορά της διαστημικής τεχνολογίας στον άνθρωπο.

Πέρυσι κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 4.000 εκδηλώσεις σε 82 χώρες του κόσμου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 διαμορφώνεται ως εξής:

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου

Ομιλίες – παρατήρηση με φορητά τηλεσκόπια

18:30 – 20:00 «Η προσφορά του ΕΑΑ στη κοινωνία: επιστήμη, καινοτομία, πολιτισμός» Μανώλης Πλειώνης, καθ. Αστροφυσικής Α.Π.Θ., πρόεδρος ΕΑΑ

«Αστροφυσική από το διάστημα» Ιωάννης Γεωργαντόπουλος, Δ/ντης Ερευνών ΕΑΑ

«Η Διαστημική τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου» Χάρης Κοντοές, Δ/ντης Ερευνών ΕΑΑ

20:00 – 22:00 Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με φορητά τηλεσκόπια από τον Σύλλογο Αστρονομίας «Διόσκουροι».

Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης

Δύο δράσεις για παιδιά

11:30 – 13:30 «Παιχνίδια Αστρονομίας»

Δράση για παιδιά 5-7 ετών. Ακολουθεί ηλιακή παρατήρηση (καιρού επιτρέποντος). Ώρα προσέλευσης: 11:00

19:00 – 21:00

«Αστρονομία για δυνατούς λύτες» Δράση για παιδιά 7-10 ετών. Ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με το τηλεσκόπιο Newall (καιρού επιτρέποντος). Ώρα προσέλευσης: 18:30