Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που προσπαθεί να αποφύγει το πικρό ποτήρι των εκλογών παίζοντας με ημερομηνίες, κάλπες, συστήματα και κοπτοραπτική στις περιφέρειες.
Δεν είναι καν η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που το προσπαθεί. Με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα. Μηδέν.
Για τον απλούστατο λόγο ότι τις εκλογές τις κρίνουν οι ψηφοφόροι. Ούτε οι κάλπες, ούτε τα συστήματα, ούτε οι περιφέρειες.
Η πρωτοτυπία του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται ίσως στη μανία τους να αποφύγουν το πικρό ποτήρι. Φοβούνται. Κι ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος.
Το θέαμα καταντά τραγελαφικό. Οι δημοτικές εκλογές πηγαινοέρχονται από τον Μάιο στον Οκτώβριο και πάλι πίσω. Ξαφνικά θυμήθηκαν να κόψουν τη Β' Αθηνών και την Αττική. Ενώ είχαν ήδη ψηφίσει την απλή αναλογική και κτυπούν το κεφάλι τους.
Eχουν όλα αυτά κάποιο αποτέλεσμα; Το παραμικρό.
Ο τύπος που στενάζει από τους φόρους και τις εισφορές, που του κυνηγάνε το σπίτι και τους λογαριασμούς, που του κόβουν τη σύνταξη, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση τον κοροϊδεύει, που πιστεύει ότι πούλησαν τη Μακεδονία, θα μαυρίσει τον Τσίπρα όπου τον πετύχει. Είτε στήσουν τέσσερις κάλπες είτε δεκατέσσερις.
Κι ο λόγος είναι απλός και δοκιμασμένος.
Κάθε εκλογή καταλήγει τελικά σε ένα δημοψήφισμα: να μείνουν ή να φύγουν εκείνοι που κυβερνούν; Τους θέλουμε ή δεν τους θέλουμε; Μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν; Ναι ή Oχι;
Τα υπόλοιπα θα τα βρει η επιμελητεία και θα τα αναλύσουμε με άρθρα στην «Εποχή».
Μια κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να βαυκαλίζεται ότι θα αποφύγει την ετυμηγορία. Δεν θα την αποφύγει.
Απλώς αν είναι πειστική ή τυχερή, ο λαός θα την επανεκλέξει. Αν όχι, θα την πάρει και θα τη σηκώσει. Αιχμάλωτοι και ναυαγοί δεν προβλέπονται.
Αυτό θα συμβεί την Κυριακή των εκλογών. Oποτε κι αν γίνουν εκλογές. Σε όσες κάλπες κι αν γίνουν. Με όποιον τρόπο κι αν γίνουν.
Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι το κυβερνητικό δίλημμα θα παρασύρει και τα υπόλοιπα.
Υπάρχει περίπτωση ένας ψηφοφόρος να ξεχαρμανιάσει μαυρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ή την περιφέρεια και μετά να τους προτιμήσει για κυβέρνηση; Ούτε για πλάκα!
Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να γίνουν ταυτόχρονα οι εκλογές, ώστε ο Μητσοτάκης να μην προλάβει να καταργήσει τον Κλεισθένη.
Από την άλλη πλευρά όμως, κινδυνεύουν να τους τα πάρει όλα ο Μητσοτάκης με τη μια.
Αν φυσικά οι εκλογές γίνουν τον Μάιο του 2019 κι όχι νωρίτερα. Κάτι το οποίο φαντάζει όλο και πιο δύσκολο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από