Ως ο απόλυτος ελληνικός τζαζ προορισμός, εδραιώνεται ο Βάμος, χωριό του νομού Χανίων, στα πλαίσια της διοργάνωσης του 7ου Jazz in July Festival, φιλοξενώντας κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής και διεθνούς τζαζ μουσικής σκηνής.

Σε αυτό το ημιορεινό χωριό του Νομού Χανίων, που από τη δεκαετία του 80 έχει αφήσει ζωντανό το αποτύπωμα του, στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, με τις πολύ επιτυχημένες μουσικές συναυλίες, απ’ όπου παρέλασαν όλα σχεδόν τα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, τα τελευταία χρόνια κινείται και σε ρυθμούς τζαζ.

Το εν λόγω φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία της Vamos Art & Thoughts, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα και σύμφωνα με την ψυχή της διοργάνωσης, Γιώργος Χατζηδάκης, όραμα μετά από επτά χρόνια δράσης, παραμένει η καθιέρωση του Βάμου ως τον απόλυτο ελληνικό τζαζ προορισμό.

Προς επίρρωση τούτου, το γεγονός ότι φέτος, αυτό το «πανηγύρι» της τζάζ, έχει την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ αλλά και του τοπικού Δήμου, φανερώνει ότι αυτός ο στόχος δεν απέχει πολύ. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, μπορεί να ξεκίνησε από την αγάπη και την «τρέλα» για τη τζαζ μουσική, ωστόσο πλέον έχει πάρει τη μορφή φεστιβάλ, όπου στόχος είναι στο Βάμο να παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της τζαζ στην Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή να παρουσιάζεται στο πολυπληθές ακροατήριο το εύρος της τζαζ μουσικής. Υπό το πρίσμα αυτό, οργανώθηκε και το φετεινό μουσικό πρόγραμμα που θα απολαύσουν οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες.

Ο Βάμος, αποτελεί έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό στα δρώμενα της Κρήτης, με γνώμονα την ήπια και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη προσελκύοντας επισκέπτες από όλες σχεδόν τις αγορές του εξωτερικού. Το γεωγραφικό του ανάγλυφο, σε συνδυασμό με την κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ιδιαίτερο δείγμα της κρητικής φιλοξενίας και παράδοσης. Το πάντρεμα μάλιστα που επιχειρείται με τη τζαζ μουσική στα τοπικά ειωθότα, φέρνει αποτελέσματα και μεγεθύνει τις τουριστικές αφίξεις, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Σήμερα την παράσταση κλέβουν οι Groove Elation Project, την Πέμπτη 5 Ιουλίου τη σκυτάλη πάει στους gypsy jazz σκηνής Diminuita Le Petit Big Band, ενώ την Κυριακή 8 Ιουλίου συνεχίζει ο κιθαρίστας και συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου κλείνει την παράσταση η Βρετανή Zoe Gilby. Πέμπτη 12 Ιουλίου ο Αχιλλέας Περσίδης με τρεις ακόμα βιρτουόζους μουσικούς είναι βέβαιο ότι θα μαγέψει το κοινό, ενώ την Τετάρτη 18 Ιουλίου το κυπριακό κουαρτέτο των Ιωάννου και Βαφέα θα δώσει δυναμικό παρόν. Η Πέμπτη 19 Ιουλίου είναι γεμάτη μουσικές από το διεθνές κουαρτέτο Jean-Loup Longnon Quintet feat – Sibel Kose. Το φεστιβάλ τέλος θα ανανεώσει το ραντεβού για του χρόνου, με ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ από τους Alex Drakos.

Το φεστιβάλ τέλος πλαισιώνεται και με δυο παράλληλες δράσεις. Η μία αφορά την έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Ζαχαράτου από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου. Ο φωτογραφικός του φακός έχει αποτυπώσει Έλληνες τζαζίστες την ώρα της δουλειάς… Η δεύτερη δράση αφορά 2 σεμινάρια του Νίκου Τουλιάτου στις 11 και 18 Ιουλίου, το ένα αφορά αυτοσχεδιασμό στα Ντραμς και το άλλο στη ρυθμολογία.