Αν γκουγκλάρεις «ισορροπία τρόμου», σε παραπέμπει στις δύο υπερδυνάμεις. Σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία. Με πίνακες σχετικά τις ένοπλες δυνάμεις τους: άνδρες, αεροπλάνα, τανκς, ελικόπτερα, στόλο κ.λπ. Η ισορροπία τρόμου στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να κάνει με τις δύο υπερδυνάμεις που κατ’ αρχήν συμμάχησαν, αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι βγήκαν τα πιστόλια. Ακολούθως, ο ένας αναφέρθηκε σε «Μάου Μάου» κι ο άλλος σε «προδότες». Την περίοδο του καλοκαιριού, ο πόλεμος είναι ψυχρός. Δεν υπάρχει πρωτάθλημα, δεν υπάρχουν παιχνίδια, δεν υπάρχουν θερμά επεισόδια. Η κατασκοπεία όμως και η αντικατασκοπεία δουλεύουν στο φουλ. Διαβάζεις π.χ. στα ψιλά ότι «η FIFA θέλει αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ». Τι καταλαβαίνεις; Τίποτα. Κι όμως. Πρόκειται περί ιδιαιτέρως σημαντικού ζητήματος.

Ισορροπίες

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οταν πέρυσι τον Αύγουστο εγκαταστάθηκε στην Ομοσπονδία η νέα τάξη πραγμάτων, το καρπούζι κόπηκε στη μέση. Πρόεδρος ο εκλεκτός του Βορρά Β. Γραμμένος, εκτελεστικός γραμματέας ο εκλεκτός του Νότου Α. Δέδες και τα μέλη του ΔΣ εξ ημίσειας. Σ’ ένα συμβούλιο, όμως, από 17 άτομα, ένας να λείψει οι ισορροπίες αλλάζουν. Επειδή όπως έχει πει ο Κοπέρνικος «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», εφευρέθηκε η Επιτροπή έκτακτων θεμάτων. Αν προκύψει δηλαδή κάτι ξαφνικό, κάτι απρόοπτο, η απόφαση να λαμβάνεται άμεσα. Η εν λόγω Επιτροπή είναι πενταμελής: Ο πρόεδρος Γραμμένος (του Βορρά), ο αναπληρωτής πρόεδρος Βακάλης (του Νότου), ο ταμίας Λασκαράκης (του Βορρά), ο θεωρητικά ουδέτερος πρόεδρος της Σούπερλίγκ Στράτος (φωτογραφία) κι ένα μέλος που ορίζει (εκ περιτροπής ) ο πρόεδρος. Με Γραμμένο – Λασκάρακη και τον τρίτο που επιλέγει κάθε φορά ο πρόεδρος, ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει το 3-2.

Αρμοδιότητες

Οπως στην περίπτωση του ξένου διαιτητή στον τελικό του Κυπέλλου. Με τον Α’ αντιπρόεδρο Αντωνίου εξασφαλίσθηκαν οι τρεις ψήφοι (Βακάλης – Στράτος μειοψήφησαν), έγινε ο απόλυτος αιφνιδιασμός κι η ΑΕΚ ακόμα φωνάζει. Αν έχεις την Επιτροπή εκτακτων θεμάτων, τι να το κάνεις το Συμβούλιο; Περνάς ό,τι θέλεις. Ακόμα και οι 25 περίπου προσλήψεις που έχουν γίνει τους τελευταίους δέκα μήνες στην Ομοσπονδία, από την Επιτροπή έκτακτων θεμάτων πέρασαν. Κάπως έτσι το θέμα έφτασε στη FIFA. Να περιορισθούν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής και να ενισχυθεί ο ρόλος του ΔΣ. Κι όχι βέβαια για το καλό του ποδοσφαίρου. Αλλά για να μην περνάει ό,τι θέλει ο ΠΑΟΚ μέσω της Επιτροπής. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένοι να συνυπάρχουν. Ούτε ο ΠΑΟΚ μπορεί να αλλάξει τον Γραμμένο (φωτογραφία) ούτε η ΑΕΚ να τον ανατρέψει, αφού κανείς από τους δύο δεν έχει πλειοψηφία στη γενική συνέλευση.

Λυκοσυμμαχία

Θέλοντας και μη, αυτή η κατάσταση θα πάει ώς έχει μέχρι το καλοκαίρι του 2020 που λήγει η θητεία αυτής της διοίκησης. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα συνδιοικούν και θα αλληλοϋποβλέπονται. Θα μετράνε τα κουκιά τους και θα τρέχουν ποιος θα προλάβει πρώτος. Η «λυκοσυμμαχία», που λέει και το ΚΚΕ, δεν ήταν δυνατόν να διαρκέσει για πολύ. Υπ’ αυτήν τη έννοια η επόμενη αγωνιστική περίοδος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι μάσκες έχουν πέσει και οι τέως σύμμαχοι για την αναμόρφωση του ποδοσφαίρου είναι ορκισμένοι εχθροί. Μέχρι τότε ωστόσο κανείς δεν θα κοιμάται. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Με κυρίαρχο αυτό της Διαιτησίας. Ο καθένας από τους δύο θέλει να φάει τους διαιτητές του άλλου και να κρατήσει τους δικούς του. Βλέπε Μάνταλος, Αρετόπουλος, Καλογερόπουλος, Κομίνης (φωτογραφία). Θέλει να έχει λόγο στον πίνακα των διεθνών. Η ισορροπία τρόμου, που λέγαμε, στα καλύτερά της. Κι αλίμονο στα βατράχια που θα βρίσκονται κάθε φορά στο δρόμο τους.