Ως πολυσύνθετο «πολλά υποσχόμενο» φάρμακο χαρακτηρίζει την κάνναβη ο αμερικανός νευρολόγος, διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κάνναβη και τα Κανναβινοειδή στην Πράγα δρ Ιθαν Ρούσο, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη διεθνή έκθεση Balkannabis Expo 2018 που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη (1-3 Ιουνίου).

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, ο επιστήμονας του πρώτου ερευνητικού κέντρου για την κάνναβη στην Ευρώπη και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Φαρμακολογία των Κανναβινοειδών αναλύει τους μύθους και τις αλήθειες για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης αναφερόμενος και στο κεφάλαιο «εθισμός» αλλά και στις παρενέργειες. Η διοργάνωση έρχεται τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Νόμου 4523/2018, αλλά και την πρόσφατη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης με τις προϋποθέσεις καλλιέργειας και επεξεργασίας της φαρμακευτικής κάνναβης.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στο ελληνικό κοινό;
Οτι η κάνναβη είναι πολύπλοκο βοτανικό φάρμακο, πολλά υποσχόμενο για πλήθος ιατρικών περιπτώσεων. Και όταν ένα παρασκεύασμα γνωστής σύνθεσης χορηγείται σωστά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Στην Αθήνα θα αποκαλύψω εν συντομία μερικά νέα στοιχεία για τις θεραπευτικές εφαρμογές της κάνναβης, μεταξύ άλλων σε σοβαρές επιληπτικές διαταραχές, στη θεραπεία του καρκίνου, ιδίως στον όγκο στον εγκέφαλο, στο Αλτσχάιμερ και, ως υποκατάστατο των οπιούχων φαρμάκων, στον πόνο και τον εθισμό. Η δεύτερη παρουσίασή μου θα είναι ένα εξειδικευμένο εργαστήριο για γιατρούς.

Η αλήθεια είναι ότι τώρα ενημερώνεται και μερίδα της ελληνικής ιατρικής κοινότητας. Με βάση την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από την ιατρική χρήση της κάνναβης;
Νομίζω ότι έχουμε τέσσερις μεγάλους μύθους: 1) Η κάνναβη είναι επικίνδυνη και εξαιρετικά εθιστική. 2) Δεν υπάρχει θετική έρευνα για τα οφέλη της. 3) Δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε ιατρική συνταγή. 4) Πρέπει οπωσδήποτε να την καπνίσεις. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οταν έχουμε σωστή παρασκευή και χορήγηση κάνναβης, το περιθώριο ασφαλείας είναι αρκετά καλύτερο από αυτό των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συχνά είναι λιγότερο επιβλαβής. Εξάρτηση εμφανίζεται σε ανθρώπους που καπνίζουν καθημερινά, όμως η ιατρική χρήση γίνεται συνήθως στοματικά σε πολύ χαμηλότερες δόσεις για τον έλεγχο συμπτωμάτων και όχι για να «φτιαχτεί» ο ασθενής! Οσο για τη συνταγογράφηση ήδη γίνεται: Το Sativex, εκχύλισμα κάνναβης, είναι εγκεκριμένο σε 29 χώρες για τη μυϊκή δυσκαμψία στη σκλήρυνση κατά πλάκας και το Epidiolex αναμένεται να εγκριθεί στις ΗΠΑ για σοβαρές κρίσεις που σχετίζονται με τα σύνδρομα Dravet και Lennox-Gastaut (επιληψία).
Οσον αφορά το κάπνισμα;
Αναμφίβολα είναι η λιγότερο επιθυμητή μέθοδος ιατρικής χρήσης. Η καλύτερη είναι η χορήγηση μέσω του στόματος ή η υπογλώσσια χρήση βαμμάτων.
Σε ποιες ασθένειες παρατηρούνται κλινικά οφέλη από προϊόντα κάνναβης;
Στη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού που σχετίζονται με τη χημειοθεραπεία, στη σπαστικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση, στον χρόνιο πόνο, ιδίως στον νευροπαθητικό και στην επιληψία (με κανναβιδιόλη). Επιπλέον όμως υπάρχουν συνεχιζόμενες ισχυρές ενδείξεις για οφέλη σε ημικρανίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ινομυαλγία, γλαύκωμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, θεραπεία ψύχωσης – σχιζοφρένειας κ.λπ.
Παγίδες υπάρχουν;
Αν μιλάτε για παρενέργειες, ναι, μπορεί να υπάρξουν. Ωστόσο είναι πιθανότερες για όσους καπνίζουν: άγχος, πανικός, γρήγορος παλμός. Ολα περνούν σε λίγες ώρες. Σε ακραίες δόσεις ωστόσο η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία (ορθοστατική υπόταση) ή ψευδαισθήσεις και παραληρηματικές ιδέες.
Η Ελλάδα, λένε, φαντάζει ιδανική λόγω κλίματος για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Ηδη εκφράζεται ενδιαφέρον…

Οι προοπτικές για τους επενδυτές είναι λαμπρές, μόνο αν η πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση στηρίξει σωστά το εμπόριο. Εχει αποδειχτεί ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μέσω φορολόγησης εμφανίζεται μια πλούσια πηγή εσόδων για χρηματοδότηση έπειτα της ιατρικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της έρευνας.

Ποιος είναι ο στόχος σας στο ICCI, το Διεθνές Ινστιτούτο Κάνναβης και Κανναβινοειδών;

Αποστολή μας είναι να παρέχουμε βοήθεια σε εταιρείες και ιδρύματα ώστε να αναπτύσσουν προϊόντα χρήσιμα για τους πολίτες του κόσμου. Θα θέλαμε να αναγνωριστεί η κάνναβη όπως της αξίζει, ως ένα χρήσιμο προϊόν.