Μπροστά υπήρχε μόνον η θάλασσα. Απομονωμένος, στην άκρη του βράχου, ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε βυθισμένος στις σκέψεις του. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο δεν ήταν, όντως, συνηθισμένο για εν ενεργεία Πρωθυπουργό. Και εξηγούσε ίσως για ποιον λόγο η ακριτική Τήλος αποτελούσε τον φετινό σταθμό της πασχαλινής πρωθυπουργικής απόδρασης. Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, ο Τσίπρας επέλεξε να βρεθεί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από τον κόσμο. Οι θορυβώδεις διακοπές στην Αίγινα φαίνεται να ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Κι ας έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια.

Στην Αίγινα δεν είχε κανένα πρόβλημα, ωστόσο, να περάσει το Πάσχα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με το πλοίο της γραμμής, ανάμεσα στους πολλούς, χωρίς συνοδεία ή μεταφορά από σκάφη του Λιμενικού. Υπό μία έννοια, ο υπουργός Οικονομικών κινήθηκε στον αντίποδα και προετοιμάστηκε για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο έως το τέλος Απριλίου –όταν θα κριθούν πολλά, αν όχι τα πάντα για τη δική του θέση στο κυβερνητικό καράβι, για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα. Η χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς ήταν το πρελούδιο. Ο σοσιαλδημοκράτης διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης, άφησε κάποια παράθυρα ανοικτά για ελάφρυνση τους χρέους εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά. Ακόμη κι αν ο Τσακαλώτος δεν κέρδισε τίποτα, δεν επέστρεψε χαμένος από το Βερολίνο. Τα σημαντικότερα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον και την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όπως και στη συνεδρίαση του Eurogroup που ακολουθεί στη Σόφια. Εάν η κυβέρνηση χωράει στο νέο κοστούμι που ράβουν οι δανειστές θα φανεί πριν κλείσει ο μήνας.

Ολα αυτά ο υπουργός Οικονομικών τα γνωρίζει και προετοιμάζεται να τα διαχειριστεί έως το ορόσημο του Αυγούστου. Μέχρι τότε μόνον ένα «ατύχημα» θα μπορούσε να αλλάξει τον σχεδιασμό του Τσίπρα και του Τσακαλώτου –που δεν είναι αυτονόητο ότι ταυτίζονται σε κάθε σημείο. Στην πραγματικότητα, όπως αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου, εάν για τον Τσίπρα η επόμενη μέρα περνάει μέσα από τις εκλογές, για τον Τσακαλώτο τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει ήδη ξεκινήσει. Το μήνυμα είναι ότι με την τυπική ολοκλήρωση του μνημονιακού κύκλου –όσους λεκέδες κι αν έχει, γιατί πεντακάθαρη δεν την είδε ποτέ ο Ευκλείδης –ολοκληρώνεται και ο δικός του κύκλος στο υπουργείο Οικονομικών. Συνεπώς, οι βολές θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα και θα έχουν και τον ίδιο ως στόχο.

Σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο ο Τσακαλώτος αντιμετωπίζεται ως ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής που φθάνει από την Αθήνα. Το γνωρίζει καλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αναλύσεις στους ομολόγους τους δεν ακολουθούν τις παρουσιάσεις που κάνει ο υπουργός Οικονομικών στους 53+. Ούτε τροφοδοτεί τον κυβερνητικό πόλεμο με τον Γιάννη Στουρνάρα –για λόγους προσωπικούς και πολιτικούς. Εκτός συνόρων, ο Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στα λάθη του παρελθόντος. Τα δικά του αναχώματα έχουν ήδη ετοιμαστεί, για τη στιγμή που θα βρεθεί στο στόχαστρο του Φίλη, του Δρίτσα και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ακόμη και η απόσταση από τη σκαναδαλολογία, που το μόνο που καταφέρνει είναι να «στέλνει κόσμο στη Χρυσή Αυγή», ανάχωμα απέναντι στους σκληρούς συντρόφους είναι. Ο Τσακαλώτος αισθάνεται ασφαλής και κινείται με τη βεβαιότητα ότι από την πλευρά του η επόμενη μέρα θα είναι διαχειρίσιμη, με στηρίγματα εντός κι εκτός συνόρων. Η συζήτηση με τον Σολτς, η οποία επεκτάθηκε και στο σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και για μια οικονομική διακυβέρνηση με κοινωνική διάσταση, ενίσχυσε τις βεβαιότητές του. Ακόμη κι αν χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χαμηλώσει και να επιστρέψει πίσω στις μικρές παρέες της Αίγινας, ο Τσακαλώτος θα μπορέσει να βρει ρόλο. Οι διακοπές στην Αίγινα, άλλωστε, ίσως κρύβουν κι άλλους συμβολισμούς.