Εφυγε, διαβάζω, ο Οσκαρ Γκαρσία από τον Ολυμπιακό. Συγχωρέστε με, αλλά το πρόβλημα του Γκαρσία ήταν ότι στον Ολυμπιακό δεν ήρθε ποτέ. Εννοώ ότι κανείς δεν κατάλαβε τι έκανε, γιατί ήρθε, τι πρόσφερε κ.λπ.

Απόφαση

Από την ημέρα που βγήκε η απόφαση του αθλητικού δικαστή για τα όσα έγιναν στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, όλοι ρωτάνε αν οι ποινές αυτές ικανοποιούν τη FIFA. H απάντηση (και σας το λέω υπεύθυνα) είναι ότι δεν την ικανοποιούν, αλλά τι να κάνει; Με βάση τον ΚΑΠ και τις παραπομπές του αθλητικού εισαγγελέα, αυτές οι ποινές προβλέπονται –θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο αυστηρές, αλλά όχι πολύ πιο αυστηρές. Ο ΚΑΠ από τη FIFA έχει εγκριθεί και η FIFA το ξέρει και γι’ αυτό δεν θα πει τίποτα επισήμως για τις ποινές. Το πολύ πολύ να βάλουν μια κατσάδα στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο όταν τους επισκεφτεί. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι στα ματς που απομένουν –βάζω μέσα και τον τελικό του Κυπέλλου –δεν θα έχουμε πάλι έκτροπα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα καλέσουν καν για απολογία την ΕΠΟ στη Ζυρίχη. Θα της στείλουν μια επιστολή και αντίο.

Χάβρη

Πρόσφατα είχαμε πυροβολισμούς σε αγώνα του πρωταθλήματος της Ουρουγουάης, ενώ ακόμα και στην πολιτισμένη Γαλλία, την περασμένη εβδομάδα, οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και πήραν στο κυνηγητό τους παίκτες της Χάβρης ύστερα από μια ήττα της που στάθηκε αιτία να χαθεί η άνοδός της στη μεγάλη κατηγορία. Θα διώξει η FIFA και τη Γαλλία και την Ουρουγουάη; Οχι φυσικά. Το πρόβλημα της FIFA δεν είναι η βία στην Ελλάδα, είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο στη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχει και η ίδια. Κάθε φορά που εδώ γίνεται κάτι, κάποιες δεκάδες ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο γράφουν για την επιτροπή που η FIFA διόρισε πέρυσι στην ΕΠΟ και την επιτροπή που φέτος παρακολουθεί την ΕΠΟ, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά έκαναν το πρωτάθλημά μας χειρότερο. Τα δημοσιεύματα αυτά τρομάζουν τη FIFA περισσότερο από τα περιστατικά.

Δώρο

Ενας φίλος που έχει καλή γνώση του πώς σκέφτονται οι Ευρωπαίοι μού επεσήμανε ότι η πρόσφατη φασαρία για το Grexit μπορεί να είναι και ένα δώρο του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο (ή κάποιων συνεργατών του) στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Ο Βασιλειάδης έχει τον ίδιο πονοκέφαλο με τους ξένους: εκτίθεται κάθε φορά που γίνονται επεισόδια. Η υποψία που υπάρχει είναι ότι αυτός και η FIFA συμφώνησαν πως η απειλή του Grexit θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πίεση στις ΠΑΕ. Αν μετά την απειλή καθίσουν όλοι ήσυχα, θα τελειώσει η σεζόν χωρίς εντάσεις. Αν όχι, θα μας διώξουν. Αλλά αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν έτσι κι αλλιώς: η απειλή μοιάζει να έγινε μπας και όλοι συνετιστούν.

Πόρισμα

Την υποψία μεγαλώνει και η άρνηση της ΕΠΟ να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα με τις προτάσεις του Αυστριακού Χέρμπερτ Χούμπελ –το πόρισμα που από τη FIFA κατηγορείται ότι δεν εφάρμοσε. Αν το έκανε, η δημοσιοποίηση των προτάσεων θα ήταν και ένα είδος δέσμευσής της. Δεν το κάνει γιατί δεν έχει σκοπό να δεσμευτεί για τίποτα: η διοίκηση της ΕΠΟ πιστεύει ότι τα έχει κάνει όλα άψογα! Αν δεν ανησυχεί για το Grexit, είναι γιατί μοιάζει βέβαιη πως πρόκειται για κάποιο τρικ –μια κούφια απειλή.

Φράγκος

Η απειλή έπιασε λιγάκι πάντως. Μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη δεν μίλησε κανείς για την τιμωρία του ΠΑΟΚ εκτός από τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. «Ο προπονητής του Ολυμπιακού, ο Γκαρθία, παρίστανε τον πεθαμένο. Στη συνέχεια ήρθε ο Αρετόπουλος που χωρίς ντροπή άλλα έγραψε στο φύλλο αγώνα και άλλα στη συμπληρωματική του αναφορά. Δεν έγραψε για την χωρίς άδεια αποχώρηση του Ολυμπιακού από τον αγωνιστικό χώρο. Ο Κομίνης δεν έγραψε ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ ρωτούσαν το αποτέλεσμα για να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από μόνος του, άρα μηδενίζεται, και η ΑΕΚ αρνήθηκε και αυτή να βγει ξανά στον αγωνιστικό χώρο. Στην άτυχη στιγμή με την είσοδο του Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ όχι μόνο ζήτησε συγγνώμη, αλλά τιμωρήθηκε ήδη και αυστηρότατα. Η ομάδα μας θα παίξει συνολικά δέκα παιχνίδια χωρίς φιλάθλους. Είναι τραγικό να απονέμεται με αυτόν τον τρόπο η δικαιοσύνη» είπε.

Κόμμα

Δεν έχει σημασία ότι σχεδόν τίποτα από όσα περιγράφει δεν έγινε έτσι. Αλλά ας του φτιάξει ο Ιβάν ένα κόμμα για να παίζει γιατί από τη στενοχώρια θα πάθει τίποτα…

Ζουράρις

Να μην το ξεχάσω: εκτός από τον στρατηγό μίλησε και ο Κώστας Ζουράρις και είπε ότι τα αθηναϊκά ΜΜΕ είναι «σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον του Σαββίδη». Και μόνο ότι χρησιμοποίησε έναν τόσο απλό όρο για να σπιλώσει κόσμο δείχνει πως δεν είναι και πολύ καλά τελευταία. Περαστικά.