Η Αντρεα Νάλες είχε επιλεγεί ως διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του SPD από τον ίδιο. Αυτό μέχρι χθες το απόγευμα, όταν ο Σουλτς υποκύπτοντας στις εσωκομματικές πιέσεις ανακοίνωσε ότι δεν αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η Νάλες, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου υπήρξε η σκιώδης επικεφαλής του κόμματος. Το απέδειξε περίτρανα δύο φορές: στο τακτικό συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε 7-9 Δεκεμβρίου για την επανεκλογή του προεδρείου και στο έκτακτο στις 21 Ιανουαρίου από το οποίο εγκρίθηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού.

Και στις δύο περιστάσεις, η Νάλες εκφώνησε ομιλίες που κατά πολλούς θα έπρεπε να είχε εκφωνήσει ο Μάρτιν Σουλτς. Ομιλίες ηγέτη. Ομιλίες στις οποίες επιτέθηκε στον επικεφαλής της Jusos, της Νεολαίας του κόμματος, Κέβιν Κίνερτ, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία εναντίον του μεγάλου συνασπισμού. Ομιλίες στις οποίες η από καιρό θεωρούμενη δελφίνος του Σουλτς υπερασπιζόταν με πάθος τον νυν επικεφαλής του κόμματος. Τόσο εκείνον όσο και την ανάγκη συμμετοχής σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος κατά του οποίου η ίδια έχει καταφερθεί στο παρελθόν. «Θα αλλάξω τον εαυτό μου όπου είναι απαραίτητο» έχει δηλώσει, όμως, και φαίνεται ότι το εννοεί.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια χαρισματική ομιλήτρια. Συνηθίζει να μιλά παθιασμένα, κάνοντας μορφασμούς, χειρονομώντας, ακόμη και τραγουδώντας, ενώ η φρασεολογία της προκαλεί αίσθηση. To 2013, μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, κατηγόρησε τόσο την Ανγκελα Μέρκελ όσο και τους υπουργούς του κόμματός της ότι είναι οκνηροί και θεωρούν πώς όλα στη χώρα πάνε μια χαρά. «Ας μην αλλάξουμε τίποτα! Ολα είναι υπέροχα! Προφανώς, κυρίες και κύριοι, ζούμε σε άλλη χώρα!», είπε σαρκαστικά και συνέχισε λέγοντας ότι η παντελής σύνδεση των Χριστιανοδημοκρατών με την πραγματικότητα τής θυμίζει ένα τραγούδι από την παιδική σειρά «Πίπη Φακιδομύτη» το οποίο ευθύς αμέσως άρχισε να τραγουδά: «Τον κόσμο εγώ φαντάζομαι, όπως σε μένα αρέσει», προκαλώντας στο ακροατήριο αντιδράσεις, από ενθουσιασμό έως έντονη δυσθυμία. Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό του συνασπισμού «Τζαμάικα» Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, απευθυνόμενη στους συντρόφους της, αναφώνησε: «Νόμιζαν [τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης] ότι δεν μας χρειάζονται. Πριτς!», ενώ επιδιώκοντας να παροτρύνει τα πιο επιφυλακτικά στελέχη του κόμματός της να στηρίξουν μια συγκυβέρνηση με τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης, είχε πει: «Εάν δεν πετύχουμε τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, θα νομίζουν οι φίλοι του SPD ότι μας έστριψε».

Η Αντρεα Νάλες γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1970 στην πόλη Μέντιχ στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο. Προέρχεται από την εργατική τάξη, τα δικαιώματα της οποίας εξακολουθεί να υπερασπίζεται με μεγάλη θέρμη. Ο πατέρας της ήταν οικοδόμος και η οικογένειά της καθολική. Η Νάλες σπούδασε γερμανικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Από το 2010 έως το 2016 ήταν παντρεμένη με τον ιστορικό τέχνης Μάρκους Φρινγκς, με τον οποίο έχει μία κόρη έξι ετών.

Εγινε μέλος του SPD στην ηλικία των 18 ετών και ίδρυσε στη γενέτειρά της τοπική ένωση του κόμματος. Από τα 27 της είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Σοσιαλδημοκρατών και από τα 33 της μέλος και του προεδρείου. Υπήρξε επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος στη Ρηνανία-Παλατινάτο από το 1993 έως και το 1995, όταν εξελέγη στην ηγεσία της Νεολαίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην οποία παρέμεινε έως το 1999.

Τον Οκτώβριο του 2005, εκλέχθηκε γενική γραμματέας του κόμματος, ενώ την περίοδο 2013-2017, μολονότι ένθερμη πολέμιος του μεγάλου συνασπισμού, υπήρξε ομοσπονδιακή υπουργός Εργασίας υπό την Ανγκελα Μέρκελ. Επί υπουργίας της υιοθετήθηκε στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός.

Μετά την εκλογική ήττα του SPD τον Σεπτέμβριο εξελέγη με ποσοστό 90% επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του SPD και εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις θέσεις της.

Η Νάλες μέσα από τη μακρά διαδρομή της σε επιτελικά πόστα έθεσε αργά και σταθερά τα θεμέλια της εσωκομματικής της ανέλιξης και δημιούργησε μεθοδικά τις προϋποθέσεις της σημερινής της εδραίωσης. Είναι τόσο καλά δικτυωμένη όσο λίγοι στο κόμμα. Από την εποχή της ηγεσίας της στη Jusos, γνωρίζει σχεδόν τους πάντες προσωπικά σε ομοσπονδιακό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Γνωρίζει τη βάση του κόμματος καλύτερα και από τους δύο προκατόχους της, Μάρτιν Σουλτς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν την ανανέωση του κόμματος. Εργο δύσκολο, δεδομένου του ιστορικού χαμηλού που σημείωσε το κόμμα στις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά και της συμμετοχής του στον νέο μεγάλο συνασπισμό, η οποία αρχικά είχε απορριφθεί από τα κορυφαία του στελέχη. Η Αντρεα Νάλες εάν τελικά αναλάβει την ηγεσία του SPD θα δώσει σίγουρα σκληρή μάχη, στη λογική του όλα ή τίποτα. Ακόμη και οι εσωκομματικοί επικριτές της, οι οποίοι δεν είναι λίγοι, καθώς η πολεμοχαρής της διάθεση δεν αρέσει σε όλους, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία πολιτικό με πυγμή και αποφασιστικότητα. Πρόκειται άλλωστε για μία γυναίκα που στα 18 της, στη σχολική επετηρίδα, στην ερώτηση τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις, απάντησε: «Νοικοκυρά ή καγκελάριος». Μένει να δούμε τη συνέχεια…