Επειδή έγινε πολλή κουβέντα για τα πλάνα από τη συνάντηση ΤσίπραΜητσοτάκη που δεν είχαν ήχο, θα σας πω κι εγώ τι είπε σε πράκτορά μου υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Να θυμίσω ότι η επίσημη εκδοχή του Μαξίμου είναι πως αυτό έγινε επειδή την Παρασκευή υπέβαλε σχετικό αίτημα το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκείνοι το έκαναν δεκτό. Και πως από την Πειραιώς έλεγαν ότι μιας και ο Μητσοτάκης πήγε στη συνάντηση εκ του θεσμικού του και μόνο ρόλου –δεν περίμενε, δηλαδή, καμία ουσιαστική ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό -, είχαν εξηγήσει στην ΕΡΤ ότι δεν τους απασχολεί η ηχητική κάλυψη, αρκούν τα πλάνα. Εγώ, ωστόσο, πληροφορήθηκα μια άλλη εκδοχή. Σύμφωνα με την υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που σας προανέφερα, αρχικά είχε γίνει μια συνεννόηση Μαξίμου και Πειραιώς να μην υπάρχουν κανάλια και φωτορεπόρτερ στο τετ α τετ των δύο ανδρών. Μόνο ένας φωτογράφος από την κάθε πλευρά. Βέβαια, το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε επισημάνει στο νεοδημοκρατικό πως σκοπεύει να «διαρρεύσει» ότι αυτό ήταν μια γαλάζια επιλογή. Λογικό. Κι εγώ στη θέση τους το ίδιο θα έκανα. Ολα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, προκάλεσαν πολλά παράπονα από την πλευρά των πρακτορείων. Και όλα, λέει, είχαν αποδέκτη τη ΝΔ. Εξού και καταλήξαμε στα πλάνα χωρίς ήχο.

Ενας φίλος από τα παλιά

Μένω στο Μαξίμου για να σας περιγράψω έναν διάλογο που μου μεταφέρθηκε και δεν έχω λόγια να τον σχολιάσω. Μπαίνει μέσα ο Βασίλης Λεβέντης. Τον υποδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας και γυρνάει σχεδόν αμέσως προς έναν από τους συνεργάτες του και πολιτευτή Β’ Αθηνών, τον Τάκη Διαμαντόπουλο, και του λέει «εσένα κάπου σε ξέρω». «Ημασταν μαζί στο δεκαπενταμελές, στην Γκράβα» του απαντά εκείνος. Ο Διαμαντόπουλος κάλεσε τον παλιό του συναγωνιστή και νυν Πρωθυπουργό στο εστιατόριό του στην Αμφιθέας. Για μπιφτέκια, που είναι η σπεσιαλιτέ του, όπως ενημερώθηκα. Αμα έχεις περάσει από δεκαπενταμελές, δεν πας ποτέ χαμένος.

Παρέα στον Κουτσούμπα

Κατά τα λοιπά, συναντήσεις –δεν ξέρω αν ήταν όλες ευχάριστες –είχε στο Μαξίμου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξηγούμαι. Η Γεννηματά έφθασε για το ραντεβού της στις 12:30 και κάθησε στο μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο μία ώρα. Οπότε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που ήταν ο επόμενος στη σειρά, αφού ήταν εγγλέζος στην άφιξή του, αναγκάστηκε να περιμένει να τελειώσουν. Ο σύντροφος γενικός γραμματέας, όμως, δεν περίμενε μόνος του. Του έκαναν παρέα οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Παύλος Χρηστίδης και Νίκος Βοσδογάνης.

Φίλης στηρίζει Βενιζέλο

Η άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού φαίνεται πως έχει οπαδούς και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης είναι ένα από τα στελέχη που πιστεύουν πράγματι ότι το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι Σκοπιανοί για το Σύνταγμά τους υπερισχύουν, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, των ίδιων των συνταγματικών διατάξεων. Άρα, με αυτή τη λογική, δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τα στοιχεία αλυτρωτισμού.

Τα μαχαίρια της Κεντροαριστεράς

Την Παρασκευή συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του Ποταμιού. Πάνω στο τραπέζι υπήρχαν κρητικά παξιμάδια και γραβιέρα με καρφωμένο επάνω ένα μαχαίρι. Μόλις το είδε ο διευθυντής του γραφείου της Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας, λέει στον Θεοδωράκη «βγάλε το μαχαίρι γιατί θα στείλουμε λάθος μήνυμα». Εκείνος του απαντά «γιατί, εσένα στο χωριό σου στην Κρήτη δεν τα χρησιμοποιούν έτσι τα μαχαίρια;», για να λάβει την ανταπάντηση «στο χωριό μου κάνουν και κάτι άλλο τα μαχαίρια». Τι να κάνει κι ο Σταύρος; Εβγαλε από τη γραβιέρα το μαχαίρι. Οποιος έχει καεί με τον χυλό της σύγκλισης, φυσάει και το γιαούρτι των συμβολισμών.

Το αφορολόγητο, οι συντάξεις κι οι εκλογές

Εγκριτη πηγή μου με πληροφόρησε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δανειστές αντιμετάθεση των μέτρων μείωσης του αφορολογήτου (2020) και περικοπής των συντάξεων (2019), ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να σώσει τις συντάξεις. Για να καταλάβετε τι θέλουν οι συριζαίοι, η φερόμενη ως κυβερνητική πρόταση λέει να μειωθεί το αφορολόγητο το 2019, όταν η συμφωνία προβλέπει ότι θα κοπούν οι συντάξεις, και για το 2020 έχει ο Θεός. Να θυμίσω πως επισήμως το Μαξίμου σκίζει τα ιμάτιά του ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά. Καταλαβαίνω δε ότι αλλιώς πας σε εκλογές με το αφορολόγητο κομμένο από την 1η του έτους και τα εκκαθαριστικά να έρχονται το 2020 και αλλιώς με μαχαίρι 18% στις συντάξεις μια κι έξω πριν από τις κάλπες. Ως όφειλα, ρώτησα κυβερνητικό στέλεχος αν ισχύουν τα παραπάνω και μου απάντησε «ούτε κατά διάνοια». Βέβαια, το κακό είναι ότι υπάρχει κι ένα ακόμη εξαιρετικά πιθανό σενάριο: το ΔΝΤ τελικά να ζητήσει διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019.

Ο διαφημιστής του Πανίκα

Είμαι βέβαιος πως είδατε το σποτάκι γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον Πανίκα Ψωμιάδη Ζορό και σάουντρακ τον ύμνο της ΝΔ. Ρώτησα και έμαθα πως υπεύθυνος για τις διαφημίσεις της γνωστής αλυσίδας – άρα και της επίμαχης – είναι ο Πολύκαρπος Ζαλώνης. Το όνομα του βολιώτη διαφημιστή είχε γίνει γνωστό στην πολιτική πιάτσα κατά την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, αφού είχε επιμεληθεί τα διαφημιστικά των ΑΝΕΛ. Εκείνα με το τρενάκι και το «δεξί χέρι του Αλέξη», τα οποία ήταν μακράν τα πιο επιτυχημένα, μιας και είχαν κάνει τοπ θέμα συζήτησης τότε ένα – για να το πω ευγενικά – αδιάφορο κατά τ’ άλλα πολιτικό προϊόν.