Στα βήματα του Κώστα Καραμανλή σε ό,τι αφορά τον τόπο χειμερινών διακοπών βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός με την οικογένειά του βρισκόταν από την παραμονή των Χριστουγέννων έως χθες στη Σερβία για την ανάπαυλα των ημερών. Στη γειτονική χώρα, όπου προσεκλήθη από τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είναι το ξακουστό θέρετρο Κοπαόνικ, το οποίο πρώτος από την πολιτικό κόσμο της χώρας είχε ανακαλύψει ο Κώστας Καραμανλής κατόπιν εισήγησης του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Το εν λόγω θέρετρο συνδυάζει εκτός των άλλων και υψηλά μέτρα ασφαλείας για τους φιλοξενούμενους που θέλουν να αποφεύγουν τα ανεπιθύμητα βλέμματα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που επέλεξε το ίδιο μέρος ο Πρωθυπουργός, γνωρίζουμε όλοι τους λόγους.

Αναρτήσεις από Μαξίμου

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό είναι ακόμη μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή του Πρωθυπουργού. Μια από τις πολλές που έχουν συντελεσθεί από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στο Μαξίμου προτιμούσε πιο απλά πράγματα για να ξεκουράζεται: ελεύθερα κάμπινγκ μαζί με συντρόφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ταβέρνες και θεωρητικές συζητήσεις μέχρι το πρωί. Ισως και αυτές οι αλλαγές να εξηγούν το… ενοχικό σύνδρομο που τον συνοδεύει στις εξορμήσεις του και γι’ αυτό δεν θέλει να τις πολυδημοσιοποιεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Πρωθυπουργός είχε ήδη αναχωρήσει για τα Χριστούγεννα στη Σερβία, οι λογαριασμοί του σε facebook και Ιnstagram περιελάμβαναν σχόλια και φωτογραφίες λες και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο γραφείο του! Λίγο μετά τις 10 το βράδυ των Χριστουγέννων ανέβηκε στο Ιnstagram μια φωτογραφία του φωτισμένου και στολισμένου Μεγάρου Μαξίμου με τη λεζάντα: «Νύχτα Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μαξίμου». Σκοπίμως ασαφές (δημιουργική ασάφεια την έλεγε κάποιος άλλος), μήπως και νομίσει κανείς ότι κάπου εδώ κοντά είναι και ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα την ίδια φωτογραφία την συνόδευαν στίχοι του αγαπημένου ποιητή του Πρωθυπουργού Νικηφόρου Βρεττάκου. «Ενα κύμα σπινθήρες ν’ ανάψουμε όλα τ’ αστέρια που σβήσανε. Μια καρδιά καλημέρες να γιομίσει το σύμπαν». Η αλλαγή παραστάσεων, άλλωστε, μπορεί τώρα να κρίθηκε αναγκαία διότι με την επιστροφή του από σήμερα στην Αθήνα τον περιμένει ένας ακόμη ανήφορος με δεκάδες προαπαιτούμενα, πλειστηριασμούς, αλλά και νέα βίντεο με επιθέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Για την ιστορία, πάντως, ο Κώστας Καραμανλής δεν πήγε φέτος στη Σερβία. Πληροφοριοδότης μου τον εντόπισε λίγο βορειότερα: στην Αυστρία.

Στην κατάψυξη

Η πρώτη σύγκρουση κορυφής για τη νέα χρονιά, θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, στη Βουλή. Η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός θα είναι το βασικό πεδίο της μονομαχίας του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη και, σύμφωνα με πηγή μου στα ενδότερα του Μοσχάτου, στην αξιωματική αντιπολίτευση σκέφτονται να παρουσιάσουν λίστα με συγκεκριμένες εταιρείες, οι υποθέσεις των οποίων για έναν περίεργο λόγο έχουν «παγώσει» στο Γενικό Λογιστήριο.

Προεκλογικά δίδυμα

Στη ΝΔ, ηγεσία και υποψήφιοι βουλευτές δεν δείχνουν να πιστεύουν στις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δημόσια την πρόβλεψη ότι το ‘18 θα είναι μια εκλογική χρονιά, οι δε υποψήφιοι ετοιμάζονται για τις… πίτες στις τοπικές οργανώσεις με ψηφοδέλτια στο χέρι. Πρόκειται για το κλασικό έθιμο που αρχίζει από την επομένη της Πρωτοχρονιάς και φτάνει μέχρι το Πάσχα. Εκτός από τις περιοδείες στις οργανώσεις, όμως, πληροφορούμαι ότι οι υποψήφιοι κάνουν και τις συμμαχίες τους, διότι ως γνωστόν «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Ενα δίδυμο που θα συζητηθεί είναι αυτό στη Β’ Αθηνών, όπου ο δημοφιλής στην κομματική βάση Αδωνις Γεωργιάδης λέει ότι θα υποστηρίξει τον επανακάμψαντα στις εκλογικές λίστες της ΝΔ Θόδωρο Ρουσόπουλο.

Για το ροσφυγικό

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι à la carte, δεν μπορεί να είναι εθελοντική και δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Να δούμε ποιοι και πόσοι θα πειστούν τελικά…

Η κόντρα καλά κρατεί

«Είναι προφανές ότι πάρα πολλές φορές το ΣτΕ βγαίνει λίγο έξω από τον ρόλο με κάποιες αποφάσεις και θέλει να υποκαταστήσει τη Βουλή, το Κοινοβούλιο ή την κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτίθεται στη Δικαιοσύνη.

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Τα πιο έντονα Χριστούγεννα ήταν εκείνα του 2015. Οταν εγώ και οι συνεργάτες μου, λίγο μετά τα κάλαντα, πήγαμε στο υπουργείο για να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Και μετά, μπέρδεψε τα Χριστούγεννα με την Πρωταπριλιά και ξεκίνησε τις δηλώσεις περί… αυξήσεων στις συντάξεις

Η Αθήναομνύει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τον χαρακτήρισε «σοφό άνθρωπο» με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και μίλησε για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Για τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο ο λόγος και με αφορμή την χορήγηση αλβανικής ιθαγένειας στον φωτισμένο κορυφαίο ιεράρχη από τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Ως γνωστόν, ο Κοτζιάς είχε θέσει το αίτημα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη. Και τελικά αυτό έγινε. «Μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας». Ετσι το αντιμετωπίζει η ελληνική διπλωματία και από την πλευρά μου δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω αφού ο Αναστάσιος αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα της Εκκλησίας μας και του απανταχού ελληνισμού.