Πρέπει να ήταν σε πολύ καλή, και κυρίως χιουμοριστική διάθεση, ο Σαλβατόρ Νταλί εκείνη την ημέρα του 1963 που χάρισε σε κάποιους (κάποιον; κάποια;) το παραπάνω έργο που είναι όλο και όλο η φράση «Hommage aux etudians Grecs» (τιμή στους έλληνες φοιτητές) και η υπογραφή του –πολύ όμορφο, πράγματι· Νταλί είναι αυτός. Ηταν τόσο καλή η διάθεσή του, ώστε ίσως έκανε ορθογραφικό λάθος (το σωστό είναι etudiants), αφοσιωμένος όπως ήταν στο κεντρικό στοιχείο του έργου του: αν προσέξει κανείς λίγο το σχέδιο, στην υπογραφή Dali, η κατακόρυφη γραμμή του αρχικού γράμματος D, τραβιέται ψηλά, τέμνει το R, και καταλήγει σε περίοπτη βασιλική κορόνα με σταυρό!

Τον προηγούμενο χρόνο, 1962, είχαν γίνει στην Αθήνα οι γάμοι του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας και οι αγωνιζόμενοι φοιτητές οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις με σύνθημα «προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία» –ο σπουδαίος σουρεαλιστής μάλλον φρόντισε να δηλώσει στους (στον; στην;) δωρεοδόχους την αντίθεσή του. Είναι πασίγνωστα τα φιλοβασιλικά του αισθήματα, που τον οδήγησαν προς το τέλος της ζωής του να γράφει ωδές και παιάνες προς τιμήν της Σοφίας και του Χουάν Κάρλος.

Για τούτο μπορεί να μην είναι ορθογραφικό λάθος η απουσία του Τ: λόγω της παρουσίας του στέμματος, έτσι όπως είναι γραμμένο μόνο του, σε άλλη γραμμή, το ANS του «etudians», νιώθεις τον πειρασμό να πεις ότι μάλλον λείπει ένα Ε ανάμεσα στο Ν και στο S, ότι πρέπει να το διαβάσουμε ANES δηλαδή. Που σημαίνει: γάιδαροι, βλάκες, βλαμμένοι. Αν αυτή η ανάγνωση είναι σωστή, η φράση του μεγάλου σουρεαλιστή μεταφράζεται «Τιμή στα ελληνικά φοιτητικά γαϊδούρια». Βεβαίως αυτό είναι ερμηνεία αλλά η βασιλική κορόνα ως κεντρικό στοιχείο του έργου είναι εμφανέστατη. Το σύμπλεγμα R (roi) με κορόνα είναι τυπικός βασιλικός θυρεός.

Το σχέδιο του Νταλί το «δώρισε» στη Βουλή των Ελλήνων η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας, που την ίδρυσαν μέλη της γενιάς του 15% και του «114» για να μελετούν τη νεότητά τους. Για την ακρίβεια, αγοράστηκε με χορηγία της Βουλής προκειμένου «να αποτραπεί η ανοιχτή δημοπρασία και η πώλησή του», ανακοίνωσε στη σχετική τελετή ο κ. Βούτσης. Θα αναρτηθεί στο εντευκτήριο των βουλευτών –νομίζω ότι στη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα έπρεπε να δωρηθεί, να ευχαριστηθούν και να γελάσει λίγο το χειλάκι τους, μέρες που ‘ναι.