Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την Πολιτεία γενικότερα έστειλε χθες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, σημειώνοντας ότι αν η Πολιτεία επιθυμεί χωρισμό από την Εκκλησία θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του λαού. Ουσιαστικά δηλαδή απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με… δημοψήφισμα.

Η «ιερή» προειδοποίηση προς τους κυβερνώντες και τους πολιτικούς έγινε από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, ο οποίος και έκανε την εισήγηση του θέματος: «Μύθοι και πραγματικότης επί του θέματος των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, εν όψει της Συνταγματικής αναθεωρήσεως». «Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από τον λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης. Και πρόσθεσε ότι «η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει, τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας».

Επιπλέον, ο μητροπολίτης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να δεχθεί την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος, που ορίζει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η ορθόδοξη χριστιανική: «Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε συμβολική υποβάθμιση ή θεσμική υποτίμησή της στο πλαίσιο είτε της αναθεωρήσεως του Συντάγματος είτε τροποποιήσεως».