Από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του τόπου από τους εθνολαϊκιστές κατέστη σαφές ότι πρόκειται για ένα σύνολο ανικάνων που σχεδιάζουν στο γόνατο και εκτελούν στη λογική τού «ό,τι να ‘ναι». Εφθασαν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου για να παραστήσουν τους επαναστάτες της δεκάρας και η ζημιά ξεπέρασε τα 100 δισ. που θα πληρώνουν γενιές Ελλήνων. Μετά από τις απανωτές λοξοδρομήσεις φθάσαμε επιτέλους σε μια κάποια λογική, που όμως αποδεικνύεται ότι ήταν προσχηματική για να καλύψουν με ασύστολα ψεύδη την ανικανότητά τους.

Δεν υιοθέτησαν τη λογική, απλώς υποτάχθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις των θεσμών χωρίς να κοιτάξουν την ουσία των μέτρων για να πάει η οικονομία μπροστά. Δέχθηκαν εξωφρενικές ρυθμίσεις, όπως αυτές του Ασφαλιστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τώρα αποδεικνύονται καταστροφικές για το σύστημα. Η κατάρρευση των εσόδων οφείλεται και σε αυτή την πλάνη που καλλιέργησαν οι δήθεν ευαίσθητοι της συμφοράς.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές για τη γενική δραματική μείωση των εσόδων μαρτυρούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο κίνδυνος νέων μέτρων είναι προ των πυλών. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει τη συνολική εικόνα, φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να διαχωρίζει τη θέση του από τη γενική χορωδία της ευτυχίας που βλέπει κάμπους και πράσινα λιβάδια. Ο υπουργός Οικονομικών προφανώς έχει υπολογίσει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και θα κληθεί σύντομα να λάβει αποφάσεις για έναν ακόμη κύκλο με βάρη που δεν αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το χάος των αποκλίσεων το Μαξίμου ανακαλύπτει ότι όλα βαίνουν καλώς. Επιμένει να κατασκευάζει εχθρούς σε όλα τα επίπεδα αλλά έρχονται τα γεγονότα με αμείλικτο τρόπο να μας προειδοποιήσουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ενα (τυχαίο;) ναυάγιο που καταστρέφει τις ακτές της Αττικής και τον Σαρωνικό ήλθε να επιβεβαιώσει ότι η ανικανότητα αυτής της εξουσίας καθίσταται για μια ακόμη φορά επικίνδυνη για τις ζωές των ανθρώπων. Αυτοί όμως νιώθουν ευτυχισμένοι με τις καρέκλες τους και τους αρκεί.