Ατμόσφαιρα

«Η χαρά των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την ψήφιση του 4ου Μνημονίου είναι απερίγραπτη στο εντευκτήριο. Αλλα τόσα ψηφίζουν χαλαρά…». Το τιτίβισμα έγινε βράδυ Πέμπτης, φυσικά μέσα από τη Βουλή, διά χειρός Αδωνη Γεωργιάδη. Η αλήθεια είναι πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν ήταν ο μόνος που παρατήρησε πως η ατμόσφαιρα στους κόλπους της συμπολίτευσης ήταν –για να το πούμε ωμά –εύθυμη. «Το κλίμα ήταν σαν να κέρδισαν εκλογές» λέει κοινοβουλευτικός της αντιπολίτευσης. Οταν, μάλιστα, καλούνται να ψυχαναλύσουν τους συριζαίους συναδέλφους τους οι της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, απαντούν με μία μόνο λέξη: «Ανακουφίστηκαν». «Σαν να μην είχαν συναίσθηση τι ψηφίζουν» σημειώνει γνωστός κοινοβουλευτικός παράγοντας. «Ή», όπως το θέτει ένας άλλος, «σαν να γνωρίζουν ότι έχουν μπροστά τους πια καθαρό χρόνο, ίσως και ενός έτους, που είναι αιώνας για τα δεδομένα του πολιτικού χρόνου στη μνημονιακή περίοδο». Ανθρωπος, πάντως, που έχει ζήσει και τις τέσσερις μνημονιακές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, κάνοντας τη σύγκριση, είναι κατηγορηματικός: «Στο πρώτο Μνημόνιο, επί ΓΑΠ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν παγωμένοι και σε θλίψη. Στο δεύτερο, πασόκοι και νεοδημοκράτες βρίσκονταν σε κατάθλιψη. Στο τρίτο ήμασταν όλοι φοβισμένοι. Στο τέταρτο, συριζαίοι και ΑΝΕΛ πανηγύριζαν». Και γίνεται και πιο συγκεκριμένος, περιγράφοντας ένα σκηνικό το οποίο έζησε ο ίδιος. «Με σταμάτησαν στον διάδρομο και μου είπαν “σας πήραμε τα σώβρακα. Θα κυβερνάμε τριάντα χρόνια”».

Ανησυχίες

Και τώρα που απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο των εκλογών; Ησαν κι αυτές μια κάποια λύσις παρατηρούν με καβαφική απαισιοδοξία γνώστες του γαλάζιου στρατοπέδου. Για την ακρίβεια, υπάρχουν ορισμένοι στη συντηρητική παράταξη που εξέλαβαν την τσιπρική ατάκα στον Μητσοτάκη «πολλοί λένε ότι δεν το ‘χετε» ως απόδειξη πως ο Πρωθυπουργός έχει εσωτερική πληροφόρηση από τα τεκταινόμενα στο κόμμα τους. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι αυτό είναι κάτι που έχει ακουστεί σε κουβέντες στελεχών της ΝΔ. Και φοβούνται μήπως επικρατήσει αμηχανία στην Πειραιώς, επειδή το ΦΕΚ με το πολυνομοσχέδιο θα είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου της πιθανότητας πρόωρων εκλογών. Με την επίκληση των οποίων ο Κυριάκος κρατούσε παρεμπιπτόντως και τα εσωκομματικά στόματα κλειστά. Από το επιτελείο του αρχηγού, πάλι, δεν συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Το άκρως αντίθετο.

Προϋποθέσεις

Στο βίντεο – πρόσκληση για τη χθεσινή εκδήλωση στο Σπόρτιγκ πρωταγωνιστούσε το δυνατό χαρτί του DiEM25. Κοιτώντας ευθεία προς την κάμερα, με την απαραίτητη δόση ναρκισσισμού και με θεατρικότατες παύσεις έλεγε: «Σε αυτή τη συγκυρία εμείς ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε μια δόση λογικής, ελπίδας και αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό τον λόγο, χωρίς κανένα θυμό αλλά με ανεξάντλητη αποφασιστικότητα, θα βρεθούμε αυτήν την Παρασκευή, τώρα που μας έρχεται, εφτάμισι ώρα και μετά στο γήπεδο Σπόρτιγκ. Με μηνύματα συντρόφων του DiEM από όλη την Ευρώπη. Από την Ιρλανδία μέχρι την Ελλάδα και από την Πολωνία μέχρι την Πορτογαλία. Με ζωντανές παρεμβάσεις μελών μας από την Αθήνα, τον Πειραιά. Αρνούμαστε να είμαστε ηττημένοι».Το ωραίο, βέβαια, είναι πως η εν λόγω κίνηση και ο επικεφαλής της έθεταν και προϋποθέσεις για να «επιτρέψουν» την είσοδο στο κομματικό τους event. Αντιγράφω από τη γραπτή πρόσκληση –ναι, υπάρχει και τέτοια, συνοδευτική στο βίντεο: «Να έρθεις μόνο αν: Βαρέθηκες την ίδια χιλιοπαιγμένηφάρσα. Αρνείσαι να αφεθείς στην απόγνωση. Πιστεύεις ότι ούτε το κατεστημένο ούτε ο λαϊκισμός έχουν τη λύση. Θεωρείς ότι η λύση θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα πατριωτική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή. Θέλεις να ακούσεις την πρόταση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του DiEM25 για μια Ελλάδα που αναπνέει σε μια δημοκρατική Ευρώπη». Μοιάζει λίγο σαν διαφημιστικό φυλλάδιο αμερικανικού γκρουπ ψυχανάλυσης. Ισως για αυτό δεν προσήλθαν πολλοί και ψυχωμένοι. Ζητά μεγάλο βαθμό δέσμευσης ο Γιάνης.

Διαφορά

«Χαώδης η διαφορά μεταξύ των αναλύσεων διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα και των εγχώριων εκτιμήσεων καταστροφολογίας που προωθούν ορισμένα κέντρα». Τάδε έφη Νίκος Παππάς. Εχει απόλυτο δίκιο ο υπουργός. Να, για παράδειγμα, το Bloomberg έγραφε χθες: «Υστερα από στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία βυθίστηκε και πάλι στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι έλληνες βουλευτές την Πέμπτη ενέκριναν τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούσαν οι πιστωτές, προκειμένου να συνεχίσουν τα δάνεια διάσωσης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μήπως οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων στραγγαλίσουν την οικονομία σε τέτοιο βαθμό, που να χαθεί ο στόχος για την επόμενη χρονιά, οπότε οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων θα σφίξουν περισσότερο τη θηλιά». Βγάζει μάτι η διαφορά, ασυζητητί.