Στις 23 Μαρτίου 2015, το Cassazione, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, εξέδωσε την τελική του απόφαση για την υπόθεση Καλτσιόπολι. «Il fatto non sussiste, δηλαδή «δεν υφίσταται έγκλημα», ανέφερε η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις δύο κατηγορίες αθλητικής απάτης που αντιμετώπιζε ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Γιουβέντους και κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου Λουτσιάνο Μότζι.

Χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια, να υποβιβαστεί η Γιουβέντους, να της αφαιρεθούν δύο τίτλοι, να απολέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τους καλύτερους παίκτες της για να αποδειχτεί πως όχι μόνο «δεν υφίσταται έγκλημα», αλλά οι κατήγοροί της, κυρίως η Ιντερ, ήταν το ίδιο αμαρτωλοί μ’ αυτή.

Σήμερα, κάθε φορά που μια μεγάλη ομάδα υποβιβάζεται για στημένους αγώνες, η σκέψη όλων τρέχει στη Γιουβέντους, η οποία έχει γίνει σύμβολο της κατάρρευσης του κατεστημένου που κατακτούσε με βρώμικα μέσα τους τίτλους.

Η λάσπη προκάλεσε ανεξίτηλο λεκέ στα ιμάτια της Γηραιάς Κυρίας. Ο στόχος των κατηγόρων της όμως ήταν άλλος. Πίστευαν πως αν η Γιούβε έφευγε από τη μέση, θα έστηναν τη δική τους αυτοκρατορία πάνω στα συντρίμμια της. Το κατάφεραν.

Για λίγο όμως.

Τόσο που να αποτελεί παρένθεση και όχι κανόνα.

Ο φοίνικας ωστόσο ξαναγεννήθηκε από τη στάχτη του και επέστρεψε στην κορυφή πιο δυνατός, ενώ οι συκοφάντες ζουν με τις αναμνήσεις της έσχατης αθλιότητάς τους.