Αν οι δικτάτορες της επταετίας τσούγκριζαν με ξύλινα αβγά στα στρατόπεδα προκειμένου να αποφύγουν το μοιραίο, τότε η τιμητική άδεια που πήραν οι φαντάροι από τον πρωθυπουργό επειδή έσπασαν το αβγό του θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απόδειξη του γεγονότος ότι η δημοκρατία έχει φτάσει σε μοναδικό βαθμό ωριμότητας. Επιτέλους, οι άνθρωποι που κυβερνούν αυτό τον τόπο όχι μόνο δεν φοβούνται ότι θα χάσουν στο τσούγκρισμα, αλλά επιπλέον επιβραβεύουν τους νικητές τους.

Θα μπορούσε να το δει κάποιος και ως ένα πρωθυπουργικό μάθημα δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός «μοίρασε τιμητικές» για να υπονοήσει ότι, παρά τη διατήρηση της παράδοσης των πασχαλινών επισκέψεων στα στρατόπεδα, έχουν διαρραγεί όλες οι άλλες γέφυρες με το αντιδημοκρατικό παρελθόν μας. Αλλά και για να υπενθυμίσει στους στρατευμένους νέους ότι ακόμη κι όταν είσαι υποχρεωμένος να βαράς προσοχές μπροστά στην εξουσία, υπάρχει πάντοτε ένας τρόπος για να την αμφισβητήσεις. Οχι ασφαλώς με αβγά σε αποσύνθεση όπως αυτά που εκτόξευσαν την περασμένη εβδομάδα οι διαδηλωτές εναντίον του προέδρου τους στη Βενεζουέλα, αλλά με αβγά βραστά και κόκκινα που τουλάχιστον δεν είναι φτιαγμένα από ξύλο.

Θα ήταν έτσι ή θα ήταν απλώς ένα χαριτωμένο επεισόδιο των ιστοριών από τον στρατό που κατασκευάζει κάθε φαντάρος κατά τη διάρκεια της θητείας του, αν η ίδια η πράξη δεν ταίριαζε περισσότερο σε έναν ηγεμόνα παρά σε έναν πρωθυπουργό. Εναν ηγεμόνα που κάνει επιδείξεις μεγαθυμίας μοιράζοντας τιμητικές άδειες αντί για φυλακές στους φαντάρους που τόλμησαν να του σπάσουν το αβγό. Η εικόνα, με άλλα λόγια, κολλάει σε μια γελοία δικτατορία που πλέον έχει μάθει κάτι και από επικοινωνία. Οχι όμως και σε μια σοβαρή δημοκρατία.