Ολόκληρος ανασχηματισμός και εσωκομματικές αναταράξεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πάση θυσία. Κατανοητή η πρόθεση και αυτονόητη η προσδοκία αλλά δυστυχώς στην πολιτική, όπως και στη ζωή γενικώς, δεν αρκούν οι επιθυμίες μας διότι υπάρχουν και οι… άλλοι. Εδώ λοιπόν εντοπίζεται το πρόβλημα καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αρκούν οι δικές της προθέσεις, με τη διαφορά ότι δεν συμπίπτουν, όχι με τις προθέσεις των δανειστών, αλλά με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, ενίοτε και αντοχές. Ασφαλώς και οι ισχυροί της Ευρώπης και πρωτίστως οι Γερμανοί δεν έχουν κανέναν λόγο να ανοίξουν νέες πληγές με την Αθήνα ενόψει εκλογικής χρονιάς το 2017, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν και παραχωρήσεις που τους κοστίζουν ακριβά στο εσωτερικό. Εχουν και αυτοί κοινή γνώμη και ψηφοφόρους που βλέπουν με περισσή δυσπιστία κάθε παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα. Στην περίπτωσή τους το πολιτικό κόστος που εκφράζεται επίσης με αντισυστημική ψήφο επηρεάζεται σφόδρα από την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ό,τι εκείνοι θεωρούν ως ελαστικότητα προς τη χώρα μας.

«Κάθε ευρώ παραπάνω ή ό,τι εκλαμβάνεται ως παραχώρηση το πληρώνουν στη Γερμανία και στις άλλες χώρες σε ψήφους», ήταν προ ημερών το σχόλιο κεντρικού τραπεζίτη μεγάλης χώρας σε έλληνα συνομιλητή του.

Συνεπώς αν πάλι υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα κλείσει με πολιτική συμφωνία ή με… φύκια την αξιολόγηση χωρίς να βγαίνουν οι αριθμοί, μάλλον ζει μια ακόμη αυταπάτη. Αν μάλιστα διαβάσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις του Τζέρι Ράις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθίσταται φανερό ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για την Ελλάδα. Περισσότερο πιθανό μοιάζει να έχει προσεγγίσει το ΔΝΤ τη γραμμή Σόιμπλε παρά το αντίστροφο. Ως εκ τούτου το επόμενο κρίσιμο διάστημα θα απαιτηθούν από τη χώρα νέες σκληρές δεσμεύσεις και θυσίες που δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να τις αντέξει. Αν για παράδειγμα όπως λέγεται οι δανειστές ομονοούντες πλέον ζητήσουν νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό ή καρατομήσουν το αφορολόγητο, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τι θα συμβεί. Η κυβέρνηση έχει πολλαπλώς ξεγελάσει τους πολίτες και έχει χάσει προ πολλού κάθε αξιοπιστία. Συνεπώς οι χειρισμοί της σε αυτή την περίπτωση λιγοστεύουν απελπιστικά και όλα μπορεί να συμβούν.