Το ραντεβού οριστικοποιήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει πώς αξιολογεί η Ανγκελα Μέρκελ τη χθεσινή μεταμεσονύκτια συμφωνία στο Eurogroup.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τη γερμανίδα καγκελάριο την προσεχή Δευτέρα στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνονται στο Λουξεμβούργο για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Καυστικές γλώσσες στη Συγγρού διερωτώνται μήπως τα ανοίγματα του Τσίπρα και τα χαμόγελα με τους Ευρωσοσιαλιστές τον φέρουν ως επίτιμο προσκεκλημένο και σε συνόδους του ΕΛΚ – ακόμη και γι’ αυτό τον έχουν ικανό.

Ωστόσο, από το γαλάζιο επιτελείο είδαν την κυβέρνηση να περνάει κάτω από τον πήχη στο Eurogroup. Χρηματοδότηση με δόσεις και επιτήρηση μέχρι ασφυξίας, θολές υποσχέσεις για το χρέος και μια παρατεταμένη αμφισβήτηση της κυβερνητικής αξιοπιστίας συνθέτουν ένα κοκτέιλ που εξακολουθεί να δηλητηριάζει την ελληνική οικονομία και δεν επιτρέπει αισιοδοξία για μια αναπτυξιακή στροφή.

Αυτό λίγο-πολύ θα είναι το πλαίσιο που θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω θέρους. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα σπουδαία για την κυβέρνηση – και μέχρι τότε στόχος της ΝΔ είναι να χτίσει μια νέα σχέση με την κοινωνία.               

Με διαβεβαιώνουν ότι στο τραπέζι με τη Μέρκελ ο Κυριάκος θα επιμείνει στην ανάγκη ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη 4% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ θα συνταχθεί και με τις φωνές που θεωρούν ανέφικτα τα πλεονάσματα διαρκείας του 3,5%. Δεν ευελπιστεί, ωστόσο, ότι θα πάρει απάντηση στην πρόταση για μείωση του ετήσιου στόχου πλεονασμάτων στο 2%.

Οσο για τυχόν πιέσεις ή συστάσεις από την καγκελαρία, εφόσον αυτές δεν έγιναν πριν από τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή, τι νόημα θα είχε να γίνουν τώρα;       

Στη Σάμο για

το Προσφυγικό

Τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού η ΝΔ σκοπεύει να ρίξει το βάρος στο Προσφυγικό, το οποίο μπορεί να φουντώσει εάν η Αγκυρα βάλει φέσι στη συμφωνία με την ΕΕ. Αφετηρία για τη γαλάζια αντεπίθεση θα αποτελέσει η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για το Προσφυγικό που θα κάνει ο Μητσοτάκης την προσεχή Πέμπτη από τη Σάμο και το συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στο Καρλόβασι ο Κυριάκος θα θυμηθεί και τους ηρωισμούς Τσίπρα και Καμμένου για τον ΦΠΑ στα νησιά.     

Στο ενδιάμεσο υπάρχει η αυριανή επίσκεψη Πούτιν, μια μετάβαση – εξπρές στο Φανάρι όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και μια μετασυνεδριακή σύγκληση της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής (το Σάββατο) για να εκλεγούν τα 8 αιρετά μέλη της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας. Εν ολίγοις, ο Κυριάκος θέλει να στείλει πρώτος το μήνυμα ότι η ΝΔ παραμένει σε κίνηση – και σε διαρκή ετοιμότητα.      

Σύναξη καραμανλικών

και συριζαίων

Σας είχα προειδοποιήσει ότι η εκδήλωση θα εξελιχθεί σε σύναξη των καραμανλικών – προεξαρχόντων του Κώστα Καραμανλή και, λίγο πιο μπροστά για το τελετουργικό, του Προκόπη Παυλόπουλου (φωτογραφία). Ωστόσο, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Θράκη: Η επόμενη μέρα» ποντάρισε διακομματικά, με αποτέλεσμα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών να βρεθεί σχεδόν η μισή Βουλή. Σε αυτό ενδεχομένως συνέβαλε και η παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στο πάνελ των ομιλητών, που τράβηξε αρκετούς συριζαίους – υπουργούς και βουλευτές. Εκτός κι αν ο Στυλιανίδης έχει καταφέρει σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου να μετράει μόνον φίλους.

Από την εκδήλωση του Ευριπίδη, πάντως, έλειπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς αν και είχαν προσκληθεί. Μπορεί να ήταν και συμπτωματικό – ο Μητσοτάκης είχε άλλοθι γιατί εγκαινίαζε την ίδια ώρα τα γραφεία Τοπικής της ΝΔ στο Κερατσίνι. Η Συγγρού εκπροσωπήθηκε διά του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη. Ανάμεσα στους καραμανλικούς, όμως, ξεχώριζε το κεφάλι του Βασίλη Κικίλια, κάνοντας αρκετούς να αναρωτηθούν εάν πρόκειται για νέα άφιξη στην ομάδα.

Πληροφορούμαι ότι ο Κικίλιας δέχθηκε ειδική πρόσκληση καθώς έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον Στυλιανίδη: Η απόφασή του ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή τούς έφερε πιο κοντά.