Δύο σούπερ τρόφιμα συνδυάζονται και δημιουργούν το τέλειο πιάτο: γευστικό και υγιεινό για απόλαυση με… υπερβολές. Του σεφ Σταμάτη Τσίλια.
Υλικά
Για τον πουρέ
1 μπρόκολο καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκιές
60γρ βούτυρο ανάλατο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι
Για το σολομό
1 φιλέτο σολομού
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το μπρόκολο. Οταν μαλακώσει το βουτάμε σε παγωμένο νερό για να διατηρήσουμε το χρώμα του. Στη συνεχεία το βάζουμε στο μούλτι. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Οταν είναι έτοιμο το μεταφέρουμε στο μουλτι και αλέθουμε μαζί με το μπρόκολο. Ρυθμίζουμε τη σύσταση του πουρέ προσθέτοντας λίγο από το νερό που βράσαμε το μπρόκολο. Διορθώνουμε τη γεύση στο αλατοπίπερο.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω και με ένα κουτάλι ραντίζουμε την επιφάνεια του φιλέτου με το μείγμα λιωμένου βουτύρου και λαδιού. Δίνουμε χρώμα στο φιλέτο. Το μεταφέρουμε στον φούρνο για 8 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και εσωτερικά. Γαρνίρουμε αν θέλουμε το πιάτο με λίγα φύλλα από το μπρόκολο και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο
Σταμάτης Τσίλιας, head chef του εστιατορίου Inbi, Costa Navarino
Ο Σταμάτης Τσίλιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μαγειρική τέχνη στην Ελλάδα και στο N.C.F.E College. Έχει εργαστεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ελλάδος και του εξωτερικού όπως το «Σκορδο & Κρεμμύδι» στον βραβευμένο «Νικολα της Σχοινούσας» στο Μυκονιάτικο «Bellagio» και στο Αθηναϊκό “Malvazia”.
Μεγάλη του επιτυχία η βράβευση του εστιατορίου «Μολών Λαβέ» στη Μόσχα της Ρωσίας όπου συμπεριλήφθηκε στα 10 καλύτερα εστιατόρια της πόλης για το 2014. Την ίδια χρονική στιγμή το ρεστοράν βραβεύεται από την La Chaîne ως το 5ο καλύτερο της Ρωσίας ενώ στον ίδιο απονέμεται ο τίτλος του «chef des Rôtisseurs».
Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως head chef στοPremier Luxury Mountain Resort στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας και πρόσφατα ανέλαβε το ιαπωνικό εστιατόριο Inbi, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στις 26 Απριλίου για 6η συνεχή χρονιά στο Costa Navarino στη Μεσσηνία. Ο Chef Σταμάτης Τσίλιας υπογράφει το ανανεωμένο μενού μοντέρνας δημιουργικής ιαπωνικής κουζίνας του Inbi, συνδυάζοντας την ιαπωνική γαστρονομία με ελληνικά στοιχεία.

