Από τα πιο νόστιμα πιάτα που καταβρόχθισα με μανία φέτος το καλοκαίρι ήταν αυτή η παέγια fusion. Την ονομάζω έτσι διότι φτιάχνεται με ρύζι ανατολής (μπασμάτι), το οποίο παραμένει σπυρωτό, ενώ παράλληλα δεν είναι καμένη στον πάτο, όπως η γνήσια ισπανική παέγια. Από την Ιωάννα Ντερβιντόγλου.

Υλικά

1 κρεμμύδι ξερό

Μία σκελίδα σκόρδο

Από λίγη πράσινη, κόκκινη και πορτοκαλί πιπεριά

1 ντομάτα

ελάχιστο σαφράν

καλαμάρι

χταπόδι

σουπιά

γαρίδες

μύδια

κυδώνια

αχιβάδες

γυαλιστερές

ρύζι μπασμάτι

αλατοπίπερο

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ένα πλοκάμι χταποδιού κομμένο σε ροδέλες, λίγα κομμάτια σουπιάς μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Αφού τσιγαριστούν λίγο, προσθέτουμε τις πιπεριές επίσης ψιλοκομμένες και το σαφράν (1-2 κλωστές). Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ρύζι, 2 ποτήρια νερό και τη ντομάτα τριμμένη.

Πριν πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα τα θαλασσινά. Μόλις ανοίξουν το φαγητό είναι έτοιμο. Το αφήνουμε λίγο να τραβήξει τα υγρά και σερβίρουμε.

Ιωάννα Ντερβιντόγλου

Η Ιωάννα Ντερβιντόγλου είναι ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα στην ταβέρνα «Ψαροκόκαλο», στο Κερατσίνι, Βίκτορος Ουγκώ 10, τηλ.: 210.4323-010.