Από τη µια βλέπω γύρω µου φρέσκα λαχανικά γεµάτα αρώµατα και βιταµίνες και από την άλλη αρνούµαι να ανάψω το µάτι της κουζίνας. Καλές οι σαλάτες, αλλά δεν έχω σταµατήσει να τρώω εδώ και δύο µήνες. Αν και τις κρύες σούπες σπάνια τις θυµάµαι, αυτή η εποχή είναι η καλύτερη, διότι έχει τα πιο ώριµα και γευστικά λαχανικά. Οι κρύες σούπες είναι µία από τις καλύτερες λύσεις για απολαυστικό και ελαφρύ δείπνο. Το µόνο που χρειάζεται για να γίνουν είναι ένα µπλέντερ ή µούλτι. Ούτε καν συνταγή.
Η ισπανική ντοματόσουπα (γκασπάτσο) τρώγεται είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε παγωμένη από το ψυγείο και μπορούμε να τη μεταμορφώσουμε προσθέτοντας διάφορα λαχανικά και αρωματικά βότανα. Για να φτιάξουμε τη βάση της σούπας θα χρειαστούμε ντομάτες. Μην τις καθαρίζετε. Εξάλλου στη φλούδα της ντομάτας βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η λυκοπένη, η ουσία με τις αντικαρκινικές ιδιότητες.

Απλώς αφαιρούμε το κοτσάνι και ό,τι λευκό υπάρχει λίγο παραμέσα. Τις κόβουμε στα τέσσερα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ελάχιστη ζάχαρη ή μέλι. Το επόμενο σημαντικό υλικό είναι το σκόρδο. Θα δώσει ξεχωριστό άρωμα και πικάντικη γεύση. Το ψιλοκόβουμε και το ετοιμάζουμε για το μπλέντερ. Πολλές συνταγές αναφέρουν κρεμμύδι, αλλά λίγο. Μισό κρεμμύδι ξερό ανά οκτώ ντομάτες. Εγώ δεν βάζω καθόλου.

Το αγγουράκι θα δώσει φρεσκάδα και θα κάνει τη σούπα πιο ρευστή. Σε κάθε περίπτωση, εάν βγει πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό. Αν γίνει αρκετά αραιή, προσθέστε μισό ώριμο αβοκάντο για να γίνει πιο βελούδινη η υφή της. Οι πιπεριές θα αφήσουν κι αυτές τα φανταστικά τους αρώματα και τις βιταμίνες τους.

Αντ’ αυτών, μπορείτε να προσθέσετε μία πιπεριά Φλωρίνης από αυτές που είναι ψητές έτοιμες σε βάζο, η οποία θα προσδώσει στη σούπα καπνιστή γεύση. Λίγο σέλινο ή σέλερι (προτείνω το σέλινο) θα είναι για το υγρό κοντσέρτο μια επιπλέον νότα πικάντικης γεύσης αλλά και φρεσκάδας. Και μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει να τρώμε ωμό το κολοκυθάκι, αλλά σε αυτήν τη σούπα ταιριάζει απόλυτα.

ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ. Λιγότερο παραδοσιακά, αλλά δοκιµασµένα υλικά για σούπες γκασπάτσο είναι και κάποια φρούτα εποχής. Μπορούµε να προσθέσουµε καρπούζι ή πεπόνι και η γλύκα τους θα έρθει να ισορροπήσει µε την οξύτητα της ντοµάτας. Σταφύλια (σουλτανίνα) και ροδάκινα ταιριάζουν επίσης, αλλά σε ελάχιστη ποσότητα και µόνο εάν σας αρέσουν οι περίεργες γεύσεις.

Αν προσθέσουµε κάποιο από αυτά τα υλικά, δεν θα πρέπει να βάλουµε ζάχαρη. Από τη στιγµή που θα έχετε πλύνει και κόψει όλα τα υλικά που πρόκειται να βάλετε στο µπλέντερ, προσθέστε λίγο κόκκινο κρασί και φυσικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε τα µε αλατοπίπερο και πετάξτε τα στο µπλέντερ να πολτοποιηθούν. Στο σερβίρισµα µπορείτε να βάλετε φύλλα βασιλικού, σχοινόπρασο, µέντα, µαϊντανό ή ό,τι άλλο αρωµατικό σάς αρέσει.