Μπορεί να μην το συνηθίζουμε, αλλά το κολοκυθάκι τρώγεται και ωμό, αν κοπεί σε λεπτές φέτες ή σε μπαστουνάκια. Είτε το προσθέσουμε σε σαλάτα, είτε το κάνουμε σαλάτα, είναι από τα πιο νόστιμα και βασικά λαχανικά της εποχής. Εδώ, το σοτάρουμε λίγο για να μην μας πουν πολύ προοδευτικούς ή ριζοσπάστες.

Υλικά για τησαλάτα

200 γραμμάρια κολοκυθάκια

50 γραμμάρια φέτα

40 γραμμάρια ρόκα

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Υλικά και εκτέλεση για το βινεγκρέτ

Δύο κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο

Τέσσερα κουτάλια ξύδι βαλσάμικο

Ένα κουταλάκι της σούπας μέλι

Στη μύτη του κουταλιού μουστάρδα ντιζόν

Λίγο αλάτι

Τα βάζουμε όλα σε ένα ποτήρι του νερού και τα χτυπάμε καλά με το μηχάνημα του φραπέ. Αν βγει πολύ πηχτό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Μαγείρεμα και σερβίρισμα

Κόβουμε κατά μήκος το κολοκυθάκι στο μαντολίνο. Βάζουμε στις φέτες λίγο ελαιόλαδο για το ψήνουμε σε τηγάνι γκριλιέρα για ένα λεπτό από την κάθε πλευρά.

Βγάζουμε το κολοκυθάκι και το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε φύγει το περίσσιο λάδι. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέσουμε τη ρόκα και τριμμένη τη φέτα. Προσθέτουμε το βινεγκρέτ μελιού και τα ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια. Αν θέλουμε τρίβουμε και λίγο πιπέρι στο σερβίρισμα.