Το φοντάν σοκολάτας είναι ένα εύκολο γλυκό για τις δύσκολες ώρες, αφράτο και μαλακό σαν κέικ εξωτερικά αλλά γεμάτο υγρή σοκολάτα – έκπληξη εσωτερικά. Και επειδή καταλαβαίνω ότι δικαίως δεν θέλετε μόνο να το μάθετε, αλλά και να το φάτε, βγάζουμε στον πάγκο μας τα παρακάτω υλικά και σηκώνουμε μανίκια. Η χρήση του μίξερ είναι προαιρετική. Το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο, το οποίο θα πρέπει να γίνει στους 250 βαθμούς Κελσίου για 12 λεπτά ακριβώς. Μια συνταγή της δικηγόρου και foodblogger Αθανασίας Στεφανίδου.

Υλικά

250 γρ. μαργαρίνη

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα μπίτερ

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

6 αυγά

2 βανίλιες (του super market)

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ιδανικά με έναν αυγοδάρτη. Κατόπιν και ενώ ανακατεύουμε, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το αλεύρι και τη βανίλια. Όταν όλα τα υλικά ενωθούν σε ένα παχύρευστο μείγμα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 250 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 12 λεπτά.

Καλό είναι να ξεφορμάρουμε το γλυκό 5 – 6 ώρες αφότου το βγάλουμε από το φούρνο. Σε διαφορετική περίπτωση η υγρή σοκολάτα από το εσωτερικό παίρνει πρωτοβουλίες και ξεπετάγεται ακάλεστη, καταστρέφοντας την εμφάνιση του φοντάν, πράγμα που καθόλου δεν θέλουμε, διότι ως γνωστόν, το μάτι είναι που χορταίνει πρώτο!

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 12 ΛΕΠΤΑ

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 0

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ: 5 – 6 ΩΡΕΣ

ΜΕΡΙΔΕΣ: 10 – 12

Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε

Το καλοκαίρι, μπορούμε να το απολαύσουμε συνοδεία παγωτού αυθεντικής βανίλιας ή φρέσκιας κρέμας σαντιγύ, γαρνιρισμένο με ολόκληρες φράουλες, ενώ το χειμώνα, το σιρόπι καραμέλας γάλακτος ή μία στρώση απλού αλλά αξεπέραστου γλάσου πασπαλισμένου με φιλέ αμυγδάλου, κάνουν θαύματα.

Τέλος και η γεύση του γλυκού μπορεί να πάρει άπειρες παραλλαγές, προσθέτοντας στο μείγμα ξύσμα πορτοκαλιού, εσάνς πικραμύγδαλου (υπάρχει σε μπουκαλάκι σε όλα τα μεγάλα super markets), λίγο κονιάκ, ρούμι ή οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό ή σιρόπι της αρεσκείας μας. Για τους αφαιρετικούς, προτείνουμε το κομψό πασπάλισμα μόνο με άχνη ζάχαρη.