Την αρχή είχε κάνει στην Ισπανία ο Aλμπερτ Ριβέρα, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos που φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη εκλογική βάση. Φωτογραφίστηκε γυμνός πέρυσι σε μια αφίσα, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στο κόμμα του «μια και δεν μας νοιάζει τι ρούχα φοράτε, αλλά μόνο η αλήθεια που κουβαλάτε». Πριν από μερικούς μήνες ακολούθησε στην Ιταλία ο Ματέο Σαλβάνι, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, που ποζάρισε ημίγυμνος, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, για γνωστό περιοδικό –οι περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής τον ανέδειξαν σε ηγετική φιγούρα της Δεξιάς καθώς πλέον ξεπερνά σε δημοτικότητα ακόμα και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Συμπέρασμα; Το γυμνό στην πολιτική πουλάει. Αυτό φαίνεται να σκέφτηκε και ο Γιον Ερικ Βάγκνερ για να προσελκύσει ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών στη Δανία σε δύο εβδομάδες. Η Κοπεγχάγη έχει ήδη γεμίσει αφίσες του όπου εμφανίζεται να φορά ένα καουμπόικο καπέλο, τα πιστόλια του και ένα χαμόγελο. Γύρω από τις αφίσες του ανθρώπου παρατηρείται συνωστισμός. Τα πιτσιρίκια σπεύδουν να τραβήξουν selfies. «Προσπαθώ να εκλεγώ εδώ και δέκα χρόνια και δεν τα έχω καταφέρει σε τρεις εκλογές. Γι’ αυτό είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό» λέει. «Οι αφίσες των άλλων υποψηφίων είναι βαρετές –ήθελα να κάνω την έκπληξη».

Στις 18 Ιουνίου, όταν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν τη σύνθεση του Κοινοβουλίου των 179 εδρών, η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών θα συγκρουστεί με τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη της αντιπολίτευσης Λαρς Λόκε Ράσμουσεν του κεντροδεξιού κόμματος Βένστρε. Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι οι δύο πλευρές να συνεργαστούν, με το δεξιό κόμμα του Δανέζικου Λαού που τάσσεται εναντίον των μεταναστών να προβλέπεται ότι θα ενισχύσει τη δύναμή του.

Η επίθεση τον Φεβρουάριο ενός ισλαμιστή σε καφέ όπου γινόταν συζήτηση για τα σκίτσα του Μωάμεθ τάραξε την κοινωνία της Δανίας, που κατατάσσεται σε πολλές μελέτες ως μία από τις πιο ευτυχισμένες στον πλανήτη. Τώρα η μετανάστευση και οι ακραίοι ισλαμιστές κυριαρχούν στις προεκλογικές συζητήσεις και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της χώρας φοβούνται το στίγμα. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως από το κόμμα του Ράσμουσεν και τα επιδόματα ανεργίας –σήμερα ένας άνεργος άνω των 30 ετών λαμβάνει τουλάχιστον 1.900 ευρώ τον μήνα καθώς και επιδόματα για στέγαση.

Μέσα στην πυρετώδη προεκλογική εκστρατεία ο Βάγκνερ με τα πιστόλια και το Stetson προσπαθεί να ξεχωρίσει με τις φωτογραφίες του αλλά και ζητώντας οι Δανοί να εργάζονται έξι μήνες και να ξεκουράζονται τους άλλους έξι. Αν δεν τα καταφέρει να εκλεγεί, λέει, θα επιστρέψει στη δουλειά του –είναι οδοκαθαριστής στον Δήμο της Κοπεγχάγης. Ολα καλά. Μόνο μη δώσει ιδέες για γυμνές αφίσες στους δικούς μας!