Προσπάθεια να συντηρήσει τις καλές σχέσεις που χτίζει η κυβέρνησή του με τη Ρωσία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Στην παρέμβασή του θέλησε να διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ουκρανία δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, δηλαδή της Ρωσίας.
Ζήτησε δε να οικοδομηθεί μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τη Μόσχα στο τραπέζι του διαλόγου.
Λογικό. Ο έλληνας Πρωθυπουργός επιθυμεί να είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις χωρίς να προκαλέσει ενόχληση προς την πλευρά Πούτιν - χθες συναντήθηκε άλλωστε και με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Το ταξίδι στις Βρυξέλλες
Θα πάει ή δεν θα πάει ο Αλέξης την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες; Ιδού η απορία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τον πιέζει εδώ και καιρό να προσέλθει ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.
Η πρόσκληση αυτή εντάσσεται ασφαλώς στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει τάχιστα τα χαρτιά της και να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους δανειστές.
Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ώς σήμερα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση, αφού δεν βλέπει για ποιον λόγο θα πρέπει να υποστεί, χωρίς να υποχρεούται, το βάσανο της ανάκρισης από ευρωβουλευτές, πολλοί εκ των οποίων θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Εσχάτως αλλά και χθες στη Ρίγα, ο Σουλτς επανέφερε την πρόσκληση «ελαφρώς βελτιωμένη». Κάλεσε τον Τσίπρα να έλθει την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σε μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως προσέλθουν και οι Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντεϊσελμπλούμ.
Η πρώτη αντίδραση του Αλέξη δεν ήταν αρνητική. Ωστόσο σταδιακώς έγινε γνωστό ότι ουδείς εκ των τριών ευρωπαίων ιθυνόντων μπορεί να είναι την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Τούτου δοθέντος, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας θα ενδώσει στις πιέσεις του γερμανού προέδρου της Ευρωβουλής, μεταβαίνοντας την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από