Τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης στη Μάλαγα κάνουν πλάκα, αποκαλώντας την «Οι οκτώ ημέρες του χρυσού», το όνομα δηλαδή μιας πολύ δημοφιλούς εβδομάδας εκπτώσεων που κάνουν κάθε χρόνο τα ισπανικά πολυκαταστήματα El Corte Ingles. Η σύγκριση έγινε με την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, στην οποία καταγράφηκαν μόνο σε αυτή την επαρχία 40 επίσημες εκδηλώσεις –ενόψει, βεβαίως, των τοπικών και περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν στην Ισπανία σε τρεις εβδομάδες, στις 24 Μαΐου.

Η πληθώρα των δημόσιων εκδηλώσεων περιελάμβανε τα εγκαίνια δύο μουσείων που έχουν στόχο να μετατρέψουν τη γενέτειρα του Πικάσο σε επίκεντρο της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας. Επίσης εγκαινιάστηκε το πρώτο Κέντρο Πομπιντού που άνοιξε εκτός Γαλλίας –την κορδέλα έκοψε μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι. «Την τελευταία εβδομάδα κοιμάμαι μόνο τέσσερις ώρες κάθε βράδυ» παραδέχεται ο δήμαρχος της Μάλαγα Φρανσίσκο Χαβιέρ ντε λα Τόρε. Ομως τώρα πια έχουν απαγορευθεί άλλα εγκαίνια, βάσει του ισπανικού νόμου.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ακόμη και οι αρχηγοί των κομμάτων –μια και μέσα στη χρονιά θα διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία –σπεύδουν να πάρουν θέση μπροστά στις φωτογραφικές μηχανές για να δείξουν έργο. Ο Ραχόι, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο δικομματισμός καταρρέει και ότι πλέον στην Ισπανία θα πρέπει να δημιουργηθούν κυβερνήσεις συνασπισμού, ήταν γνωστό ότι δεν τρελαινόταν με την ιδέα τόσων δημόσιων εμφανίσεων. Ομως τα πεσμένα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος τον έπεισαν ότι πρέπει να γίνει πιο «κοινωνικός». Και ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο παρέστη μόνο σε μία τελετή εγκαινίων, μετά τον Μάρτιο πλήθυναν οι εμφανίσεις του. Τι κορδέλες έκοψε σε εγκαταστάσεις που συνδέουν ενεργειακά την Γαλλία με την Ισπανία, τι καινούργια σιδηροδρομική γραμμή στο Λα Ριόχα εγκαινίασε (φωτογραφία), τι επίσκεψη σε νοσοκομείο του Σανταντέρ πραγματοποίησε!

Πηγές στο Μονκλόα, την έδρα της ισπανικής κυβέρνησης, παραδέχονται ότι «οι εκλογές δίνουν πλέον τον ρυθμό» –και ότι σε όλη τη θητεία του ο Ραχόι είχε παραστεί μόνο σε δύο τελετές εγκαινίων. Ομως τώρα κάπως πρέπει να δείξει ότι παρότι τα δημόσια έργα έχουν περιοριστεί λόγω της κρίσης, κάποια γίνονται ακόμη –κυρίως σιδηρόδρομοι και αυτοκινητόδρομοι. Παρότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία δεν έχουν κέρδη και έτσι η δημιουργία καινούργιων αποδίδεται κυρίως σε πολιτικές αποφάσεις για προφανείς λόγους.

Και επειδή οι πολιτικοί απαγορεύεται να διαφημίζουν πλέον τα έστω και λίγα έργα που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, οι δήμαρχοι, που αγωνιούν για την επανεκλογή τους, ψάχνουν τρόπους να παρακάμψουν την εκλογική νομοθεσία. Κάποιοι δημιούργησαν ιστοσελίδες όπου –υποτίθεται –ο πολίτης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης. Εντελώς τυχαία εκεί δίπλα βρίσκονται και πολλές φωτογραφίες τους.