Προ ημερών ο Σασά Γκολντμάν, ο γάλλος γενικός γραμματέας του διεθνούς θινκ-τανκ Collegium International, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στη Γενεύη, τον Δανό Μίκαελ Μόλερ. Αναφερόμενος στις τόσες εστίες ένοπλων συρράξεων και στην πολυπλοκότητα των κρίσεων ανά τον κόσμο, ο Μόλερ του είπε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η έλλειψη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, η περιφρόνηση στους κανόνες του παιχνιδιού. Είναι, του είπε, σαν να σφυρίζει ο διαιτητής στο γήπεδο και οι παίκτες να τον αγνοούν.

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο σουηδός σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, επρόκειτο να απολογηθεί χθες βράδυ ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας. Νωρίτερα ο Γκολντμάν είχε υπενθυμίσει στη «Λιμπερασιόν» τα γεγονότα, καρέ καρέ. Στις 15 Μαρτίου η Παρί παίζει με την Μπορντό, θέλει να νικήσει για να βρεθεί στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος. Τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη, και ενώ το σκορ είναι 2-2, ο Ιμπραΐμοβιτς ετοιμάζεται να διεκδικήσει την μπάλα ώστε να βάλει το κρίσιμο γκολ –όμως παραβιάζοντας τον κανονισμό, καθώς πρόκειται για γύρισμα ενός αμυντικού με το πόδι, ο τερματοφύλακας της Μπορντό πιάνει την μπάλα με τα χέρια. Είναι σοβαρή παράβαση, αλλά ο διαιτητής δεν σφυρίζει. Τελευταία στιγμή η Μπορντό σκοράρει το 3-2. Οι παίκτες της Παρί είναι αποκαρδιωμένοι. Επιστρέφουν στα αποδυτήρια. Τους ακολουθούν κάμερες και μικρόφωνα. Ο Ιμπραΐμοβιτς κατευθύνεται προς τα ντους όταν αντιλαμβάνεται τον διαιτητή και του πετάει ένα: «Ξύπνα! Wake up! Δεν διαιτητεύεις ερασιτέχνες!». Εξαλλος, συνεχίζει: «Είναι γύρισμα και ο τερματοφύλακας την πιάνει. Υπάρχουν κανονισμοί!». Και μετά: «Παίζω ποδόσφαιρο 15 χρόνια. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί τόσο άχρηστο διαιτητή σε αυτή την κωλοχώρα».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ξέσπασε σάλος –για το «κωλοχώρα». Ο Ιμπραΐμοβιτς απολογήθηκε, είπε ότι δεν ήθελε να προσβάλει τη Γαλλία ή τους Γάλλους, επέμεινε όμως ότι «τιμωρείται στη θέση του διαιτητή». Κατόπιν αυτών, ο Γκολντμάν θέλησε να εφαρμόσει την «υπόθεση Ιμπραΐμοβιτς» στον σημερινό κόσμο, αντιστρέφοντας τη μεταφορά του Μίκαελ Μόλερ. Ο πλανήτης, έγραψε, βιώνει ολοένα και περισσότερες αντίστοιχες καταστάσεις, όπου, όπως στο γήπεδο, είναι οι παίκτες αυτοί που απαιτούν, μάταια, να εφαρμοστούν οι κανόνες. Η χρεοκοπία όμως της παγκόσμιας ηγεσίας, των πολιτικών Αρχών, συντηρεί ένα γενικευμένο όσο και δραματικό κλίμα αναστάτωσης. «Ενας κόσμος όπου ο διαιτητής δεν σφυρίζει πια».

ΥΓ: Από ποδόσφαιρο δεν έχω ιδέα. Οι μεταφορές, πάλι, με γοητεύουν.