Ο Χαλίντ Σαρούφ είναι Αυστραλός, γέννημα – θρέμμα, με καταγωγή από τον Λίβανο. Το 2005 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση έχοντας ομολογήσει την εμπλοκή του στην προετοιμασία μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ. Βγαίνοντας από τη φυλακή, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2013 όμως, ο Σαρούφ κατάφερε να επιβιβασθεί σε μία πτήση για Μαλαισία χρησιμοποιώντας το διαβατήριο του αδελφού του. Από εκεί, ταξίδεψε στη Συρία. Και δεν ήταν μόνος του, είχε πάρει μαζί του την αυστραλή σύζυγό του και τους τρεις μικρούς γιους τους. Ενας από αυτούς πρωταγωνιστεί στη φωτογραφία που ανέβασε πρόσφατα ο Σαρούφ στον λογαριασμό του στο twitter από τη Ράκα της Βόρειας Συρίας, την «πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους», προκαλώντας παγκόσμιο σάλο. Ενα επτάχρονο παιδί που κοιτάζει τον φακό κρατώντας και με τα δύο χέρια το κομμένο κεφάλι ενός σύρου στρατιώτη. «Το αγόρι μου είναι αυτό!» σχολιάζει από κάτω ο υπερήφανος πατέρας. Αλλες φωτογραφίες, στον ίδιο λογαριασμό, δείχνουν τον Σαρούφ με στολή παραλλαγής και τα τρία αγόρια του, οπλισμένα σαν αστακούς, μπροστά σε μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Συνολικά 150 αυστραλοί πολίτες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης, έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές στο Ιράκ και στη Συρία. Τον ίδιο «αγώνα» υπολογίζεται πως δίνουν, μαζί τους, κάπου 270 γερμανοί, 800 ρώσοι, 100 αμερικανοί, 500 βρετανοί, 250 βέλγοι και 700 γάλλοι πολίτες.

Η Κριστίν Ταζέν είναι Γαλλίδα, συνταξιούχος φιλόλογος, νυν πρόεδρος μιας ακροδεξιάς οργάνωσης ονόματι Δημοκρατική Αντίσταση. Τον περασμένο Οκτώβριο, στη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής του Αϊντε ελ Κεμπίρ, μπροστά σε ένα κινητό σφαγείο που είχε στηθεί για την περίσταση στο Μπελφόρ της Γαλλίας, ενεπλάκη σε μια λεκτική αντιπαράθεση με μέλη της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας. Το βίντεο που ανέβηκε κατόπιν στο YouΤube τη δείχνει να λέει: «Ναι, είμαι ισλαμόφοβη –και λοιπόν; Είμαι υπερήφανη που μισώ το Ισλάμ. Το Ισλάμ είναι σκέτη βρωμιά… Είναι ένας κίνδυνος για τη Γαλλία». Στο δικαστήριο όπου βρέθηκε αρχές Ιουλίου για υποκίνηση μίσους, η Ταζέν εμφανίστηκε ντυμένη στα χρώματα της γαλλικής σημαίας και δήλωσε πως επιμένει στα λόγια της –για να καταδικαστεί τελικά σε πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Ο Χαλίντ Σαρούφ και η Κριστίν Ταζέν είναι ουσιαστικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Να συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτό, και μετά κάνουμε κάθε συζήτηση περί «πολυπολιτισμικότητας».