Η Ευρώπη πορεύεται προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου σε συνθήκες που ευνοούν τις δυνάμεις οι οποίες έχουν επενδύσει στην ακύρωση του εγχειρήματος της ενοποίησης: οι πολιτικές της λιτότητας αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχεια ακόμα και σε χώρες του Βορρά, ενώ ο Νότος υποφέρει από την ύφεση, που οδηγεί σε κοινωνική οργή.

«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμασταν»: η διαπίστωση γίνεται όλο και πιο μαζική, σε πολλές χώρες της Ενωσης – και ουδείς μπορεί να διαφωνήσει. Η Ευρώπη της σύγκλισης έχει μετατραπεί σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, με μεγάλες ανισότητες. Και η Ευρώπη της αλληλεγγύης έχει μετεξελιχθεί σε μια κυνική σύναξη δανειστών και δανειζομένων.

Ειδικά για την Ελλάδα, τα καθημερινά προβλήματα είναι πλέον τόσο σοβαρά, που σπρώχνουν κάποια στρώματα της κοινωνίας σε ευρωφοβική κατεύθυνση. Η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης φαντάζει για ορισμένους το πρόβλημα – και όχι η λύση.

Ωστόσο, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην ευρύτερη περιοχή – στην Ουκρανία, στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή – για να αντιληφθεί ότι η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, με όλες τις αδυναμίες της, παραμένει όαση ειρήνης σε έναν ταραγμένο πλανήτη. Μια ομπρέλα ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα για τα κράτη – μέλη της.

Πού θα βρισκόταν η Ελλάδα αν είχε οδηγηθεί εκτός Ενωμένης Ευρώπης; Ουδείς μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση. Γι’ αυτό – και παρά τα μεγάλα προβλήματα – η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει διατεθειμένη να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια με άγνωστο περιεχόμενο. Η έκκληση των 44 διεθνών προσωπικοτήτων για «ψήφο υπέρ της Ευρώπης» εκφράζει την πλειονότητα των πολιτών.

Σε μια ταραγμένη εποχή, η Ελλάδα κάνει τα τελευταία – και κρίσιμα – βήματα για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να διαταραχθεί λόγω του αναπτυσσόμενου ενόψει ευρωεκλογών ευρωσκεπτικισμού. Η Ευρώπη που ονειρεύονται οι πολίτες είναι η περισσότερη Ευρώπη!