Μπράβο του αρχηγού! Μέσα σε μια συνέντευξη κατάφερε να ρίξει την κυβέρνηση, να κάνει εκλογές, να πάρει αυτοδυναμία και να μοιράσει υπουργεία σε τεχνοκράτες.

Υποψιάζομαι πως αν του πάρουν δεύτερη συνέντευξη θα λύσει και το Κυπριακό!..

Αλλά έτσι είναι πάντα οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέσαι τι προέχει. Η αφέλεια, η άγνοια ή απλώς η ευκολία της κουβέντας.

Ανακοινώνει, ας πούμε, πως αν δεν του κάνουν το χατίρι να διαγράψουν το χρέος, θα προχωρήσει μονομερώς σε διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό και κυρίως αν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος.

Ενας πεπειραμένος έλληνας πολιτικός και βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας μου έλεγε πρόσφατα:

– Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ. Αλλά είμαι εξίσου βέβαιος πως με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα βρεθούμε έξω από το ευρώ πριν καν το πάρουν χαμπάρι!..

Στην απλοϊκή σκέψη του αρχηγού, καθώς και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σταθάκης, υπάρχει η θεωρία μιας ελεγχόμενης σύγκρουσης με την Ευρώπη, την οποία η Ευρώπη δεν θα οδηγήσει στα άκρα και θα προτιμήσει έναν συμβιβασμό που θα διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η ίδια αριστερή σιγουριά που έλεγε ότι τον Δεκέμβριο του 1944 δεν θα επέμβουν οι Αγγλοι και θα επιλέξουν να τα βρουν με την Αριστερά –ακόμη τρέχουν οι σίγουροι!..

Λυπάμαι αλλά δεν έχουν καταλάβει τίποτα.

Διότι στην πραγματικότητα θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Αν της δοθεί η ευκαιρία, η Ευρώπη θα τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα χωρίς κανέναν συμβιβασμό και καμία διάθεση συνεννόησης.

Ετσι είτε θα ξεμπερδέψει μια για πάντα με μια χώρα που τη θεωρεί προβληματική κι αδιόρθωτη.

Είτε θα ξεμπερδέψει μια για πάντα με τους απανταχού Τσίπρες.

Ως εκ τούτου, ούτε που τολμώ να διανοηθώ την τύχη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα χρεωθεί τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα ενώσει μεν όλους τους Ελληνες (που λέει κι ο Τσίπρας) αλλά εναντίον της.

Και θα με ρωτήσετε ενδεχομένως ποιον ενδιαφέρει τι θα πάθει η Αριστερά όταν θα έχει καταστραφεί ο τόπος; Συμφωνώ απολύτως!..

Αλλά ευτυχώς ούτε καν επίκειται τέτοια καταστροφή.

Εξ όσων γνωρίζω απέχουμε ακόμη πολύ από την πτώση της κυβέρνησης, από τις εκλογές, από την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ κι από εκείνην την κυβέρνηση με τους «τεχνοκράτες» του ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει το μαγαζί καλοκαιρινό.

Απλώς λέμε και καμία κουβέντα για να περνάει η ώρα!..