Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται οριακά της ΝΔ –ακόμα και στο παραδοσιακό κάστρο της, την Α’ Αθηνών –περνούν δύο μηνύματα στην κυβέρνηση. Πρώτον, ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από το ατελείωτο μπαράζ των φόρων και των μέτρων που έχει γονατίσει τη μεσαία τάξη. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση λίγο πριν από το τελευταίο κρίσιμο βήμα για την έξοδο από την κρίση φαίνεται να χάνει τις δυνάμεις της. Αποτέλεσμα, το φως στο βάθος του τούνελ να μοιάζει πιο μακρινό.

Και όμως, ύστερα από θυσίες τριάμισι ετών που έφεραν επιτέλους ισορροπία στα οικονομικά της χώρας –το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα –η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη.

Μεγάλες εταιρείες που έβλεπαν με καχυποψία την ελληνική αγορά να φλερτάρει με τη δραχμή σπεύδουν να αρπάξουν τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται. Ακόμη και οι κερδοσκόποι που έως τώρα πόνταραν στην καταστροφή της χώρας έχουν λάβει το μήνυμα να αγοράσουν φθηνά ελληνικά «χαρτιά» προσδοκώντας μεγάλα κέρδη στο μέλλον.

Οι πιο τολμηροί ήδη έκαναν τα πρώτα βήματα: ο Αστέρας πουλήθηκε σε Τούρκους και Αραβες, οι Κινέζοι ετοιμάζουν νέες επενδύσεις στα τρένα και στον ΟΛΠ, η Ryanair δημιουργεί δύο βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αγωγός ΤΑP που θα μεταφέρει αζερικό πετρέλαιο στην Ευρώπη πρόκειται να εγκατασταθεί σε ελληνικό έδαφος, ξένα funds περιμένουν το πράσινο φως της ιδιωτικοποίησης για να αγοράσουν πακέτα τραπεζικών μετοχών, εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Για να τα καταφέρει όμως η χώρα θα πρέπει η κυβέρνηση να μη χάσει το όραμά της. Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έτσι κι αλλιώς –με ή χωρίς την τρόικα –θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Οι πολίτες θα επιβραβεύσουν αυτούς που θέλουν να πάνε τη χώρα στο μέλλον και όχι εκείνους που υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν!