«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το μέλλον των τροφίμων βρίσκεται στα πόδια μας»: Αυτό είναι το μότο της εταιρείας Micronutris, με έδρα την Τουλούζη στη Νότια Γαλλία, της πρώτης ευρωπαϊκής εταιρείας αναπαραγωγής βρώσιμων εντόμων.
Στόχος της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2011, είναι –σε συνεργασία με οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατροφής –να λανσάρει τροφές με πρώτη ύλη τα έντομα, τα οποία γεννιούνται και μεγαλώνουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ηδη έχει κυκλοφορήσει στην αγορά σακουλάκι που περιέχει 40 αποξηραμένα τριζόνια, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συσκευασία, είτε ως σνακ είτε ως πρώτη ύλη σε κάποιο φαγητό. Η εταιρεία μάλιστα κάνει άνοιγμα και στο γλυκό κι έτσι προτείνει σοκολατάκια που τα κοσμούν τραγανοί γρύλοι αλλά και μακαρόν τα οποία είναι φτιαγμένα από 20% σκόνη εντόμων.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ευρέως στην αγορά φυσικές χρωστικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες προέρχονται από έντομα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κοχελίνης, χρωστικής ουσίας που προέρχεται από το κόκκινο σκαθάρι. Υπενθυμίζεται ότι η κοχελίνη βρέθηκε ύστερα από ελέγχους του ΕΦΕΤ τον περασμένο Ιούλιο σε αλλαντικά.
Vidcast: Face2Face