Πριν από όλα οφείλω να σας προετοιμάσω για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που φαίνεται ότι οσονούπω ανοίγει στη χώρα: είναι η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα. Και επειδή αυτό μπορεί να ακούγεται γενικό και αόριστο, το κάνω πολύ συγκεκριμένο: η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Η πληροφορία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, όπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέθεσε στον Κώστα Σκανδαλίδη να συγκροτήσει ταχύτατα ειδική ομάδα και να διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος για το θέμα.

Παλιά καραβάνα ο Σκανδαλίδης, ρώτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου:

Πρόεδρε, με τον Σαμαρά το συζήτησες;

Το συζητάει, το συζητάει, είπε με έμφαση ο Βενιζέλος, αλλά δεν θέλησε να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση. Η επιτροπή Σκανδαλίδη πάντως προχωράει… Αλλωστε ο ίδιος, ως πρώην υπουργός, την έχει ξανακάνει τη δουλειά.

Το θέμα αυτό θα ενταχθεί προφανώς στη λεγόμενη Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που θα ανακοινωθεί ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου –με κάποια καθυστέρηση πρέπει να πω, αφού τα δυο κόμματα ήδη συγκυβερνούν. Το βασικό κείμενο της συμφωνίας έχει συντάξει ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά για τις κατ’ αρχήν παρατηρήσεις του.

Είναι ένα κείμενο δέκα σελίδων και πενήντα σημείων.

Κατά τη συμφωνηθείσα διαδικασία, όταν το Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώσει τις γενικές παρατηρήσεις του, οι δυο πλευρές θα ορίσουν εκατέρωθεν στελέχη που θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία κατά τομέα και κατά θέμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο με τους δικούς του που θα πάρουν μέρος σε αυτές τις συζητήσεις. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Ρήγας και κατά θέμα θα προστίθενται και άλλοι.

Κατά τα λοιπά η προχθεσινή –πρώτη μετά τις διακοπές –συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είχε αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο. Ο Βενιζέλος προτίμησε να αναλώσει τον περισσότερο χρόνο σε ενημέρωση για τη Συρία , την Αίγυπτο και τις συναφείς εξελίξεις. Μίλησε όμως και για το δημόσιο χρέος και τη σχετική συζήτηση που γίνεται επί του θέματος στην Ευρώπη και δεν διέφυγε την προσοχή κανενός ο επιθετικός τόνος του για τη Γερμανία (του Σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ μη εξαιρουμένου για τις θέσεις του). Στο σημείο αυτό συμπληρώνω ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα υπάρξει συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην οποία αυτός ο τόνος θα δημοσιοποιηθεί.

Διπλή ανάγνωση

Μια πληροφορία που περιήλθε σε γνώση μου τα τελευταία 24ωρα αναδεικνύει ως πολύ ενδιαφέρουσα την κατάσταση στους κόλπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Μου λένε λοιπόν πως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και το μέλλον του δημόσιου χρέους οι βαθμός αισιοδοξίας ανάμεσα στον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα δεν είναι καθόλου ίδιος. Ο δεύτερος είναι πιο συγκρατημένος και ως προς τις απαιτούμενες κινήσεις, αλλά και ως προς τη… γραμμή που πρέπει να ισχύει στην προβολή του θέματος από το υπουργείο.

Μπέζας αντί Ντόρας

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αναγκάστηκε να αντικαταστήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Καταψήφισε τη διάταξη για τα κρατικά λαχεία στην αρμόδια επιτροπή και θα ήταν πλήγμα να την καταψηφίσει και στην Ολομέλεια. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι η αντικατάσταση δεν έγινε με έναν οποιονδήποτε βουλευτή, αλλά επιστρατεύθηκε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.

Κυριάκος διαψεύδει Γρηγοράκο

Οπως θα έχετε αντιληφθεί, η κυβέρνηση απέκτησε αυτό που της έλλειπε: δημόσιες ενδοκυβερνητικές κόντρες. Εφτασαν μάλιστα μέχρι το σημείο υπουργός να διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωσή του τον συνάδελφό του άλλου υπουργείου. Αναφέρομαι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που διέψευσε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο. Επί του θέματος υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο. Για την ακρίβεια το θέμα άρχισε να εξελίσσεται σε εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, με τους καραμανλικούς να απειλούν ότι θα τα κάνουν κεραμιδαριό αν η κυβέρνηση δεν διαψεύσει ότι στην πενταετία Καραμανλή προσελήφθησαν 850.000 άνθρωποι –στοιχεία για τα οποία οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» έχουν ενημερωθεί. Οπως ήταν φυσικό, το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των συνεργατών του Πρωθυπουργού (Σταμάτης, Μουρούτης, Λαζαρίδης) και αποφάσισαν να σβήσουν τη φωτιά προτού φουντώσει.

Τον ρόλο του πυροσβέστη ανέθεσαν στον Κυριάκο, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία κατά κάποιον τρόπο.

Δίπορτο παιχνίδι

Η κινητικότητα που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς έχει επιπτώσεις και στην τακτική του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος. Για την ακρίβεια ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει την πολιτική του, αλλά σταματάει τις δημόσιες προσκλήσεις προς τη ΔΗΜΑΡ. Εχω την εντύπωση ότι στην αλλαγή έπαιξε ρόλο η διαπίστωση ότι ορισμένοι το έχουν δίπορτο. Ήτοι παίζουν και με τους δύο και όπου καθήσει η μπίλια.

Αγωγής συνέχεια

Προβλέπω ότι η διαμάχη Σηφουνάκη – Βγενόπουλου, που έχει τις ρίζες της στην Ολυμπιακή Αεροπορία, θα μας απασχολήσει και άλλες φορές στο μέλλον. Εγραψα χθες για την πρωτόδικη νίκη (αξίας 150.000 ευρώ) του πρώην υπουργού εις βάρος του επιχειρηματία. Ελαβα όμως ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Βγενόπουλου στην οποία επισημαίνεται ότι έπειτα από αγωγή του, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί τον περασμένο Ιούνιο και ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος καλείται να πληρώσει στον επιχειρηματία 30.000 ευρώ. Αρα, μέχρι οι εκατέρωθεν αγωγές να τελεσιδικήσουν στο Εφετείο, έχουμε νικητή τον πρώην υπουργό με διαφορά… 120.000 ευρώ.