Το παραπέτασμα που κρατάει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας στην αφάνεια των φορολογικών οάσεων έχει αρχίσει να σκίζεται. Η μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων που δημοσιεύουν από χθες τα «ΝΕΑ» προκαλεί ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πίσω από τις οφσόρ αποκαλύπτονται ηχηρά ονόματα του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Στη Γαλλία, η εμπλοκή στενού συνεργάτη του Φρανσουά Ολάντ κλυδωνίζει τα Ηλύσια Πεδία. Πολιτικοί μετασεισμοί καταγράφονται από τη Ρωσία και τον Καναδά μέχρι τις Φιλιππίνες και το Αζερμπαϊτζάν.

Ηδη η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο ζητούν να αποτελέσουν οι αποκαλύψεις το έναυσμα προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και στα δημόσια ταμεία όσοι παρανομούν. Οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών της ΕΕ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι αλλά και στην Αθήνα, διαμηνύουν ότι οι αποκαλύψεις δεν θα μείνουν αναξιοποίητες.

Την ίδια ώρα, στο σημερινό κομμάτι της έρευνας που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» αναλύεται ο λαβύρινθος που συνδέει την Ελλάδα με τους φορολογικούς παραδείσους. Πρόκειται για τη βιομηχανία των μεσαζόντων που αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες και να λειτουργούν ως «βιτρίνες» προστασίας των αληθινών δικαιούχων. Είναι ένα ευρύτατο δίκτυο δικηγορικών γραφείων, αχυρανθρώπων και επιχειρήσεων που υπάρχουν μόνο ως σχήματα συγκάλυψης των πελατών τους.

Διεθνής σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για τα χιλιάδες πρόσωπα και τα τεράστια χρηματικά ποσά που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των οφσόρ εταιρειών την οποία προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι. Η έρευνα που δημοσιεύουν από χθες «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο –όπως το ΒΒC, η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η «Μοντ», η «Εσπρέσο», η «Ουάσιγκτον Ποστ» –έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για σεισμό που συνταράσσει την ήδη εύθραυστη διεθνή οικονομία και επιβάλλει πλέον τη λήψη άμεσων μέτρων. Τα ποσά που υπολογίζεται ότι κρύβονται σε υπεράκτιες εταιρείες είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Μακίνσεϊ, έως και 25 τρισ. ευρώ!

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το κόστος της φοροδιαφυγής υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία με αφορμή τη δημοσιοποίηση των διεθνών καταλόγων με τις υπεράκτιες εταιρείες υπενθύμισε χθες ότι αναμένει από τα κράτη – μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν έναν κοινό «μαυροπίνακα» τρίτων χωρών που προστατεύουν το μαύρο χρήμα και υποδαυλίζουν τη φοροδιαφυγή. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς χθες στις Βρυξέλλες να σχολιάσει τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δήλωσε πως εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές Αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για την επαλήθευση των στοιχείων και την είσπραξη των όποιων ποσών θεωρηθούν οφειλόμενα. Σημείωσε επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες- μέλη να συμφωνήσουν ως προς το ποιες κρατικές πρακτικές τρίτων χωρών μπορούν να θεωρηθούν φιλικές προς τη φοροδιαφυγή ούτως ώστε να καταρτισθεί στη συνέχεια η σχετική μαύρη λίστα. Μια μαύρη λίστα κρατών που θα χαρακτηρισθούν επισήμως φορολογικοί παράδεισοι, εναντίον των οποίων θα λάβει μέτρα η ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να θέσουν το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο του G20.

«Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος με τις πρακτικές οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες τόσο σε θέματα νομοθεσίας όσο και σε θέματα ελεγκτικής δραστηριότητας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» αναφερόμενος στις αποκαλύψεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. «Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα εξετάζεται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης η εισαγωγή του θεσμού των ελεγχόμενων εταιρειών αλλοδαπής (CFC legislation). Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί το φαινόμενο της τεχνητής αναβολής φόρου. Παράλληλα, έχουν ήδη ενισχυθεί οι έλεγχοι των εξωχώριων εταιρειών με ακίνητα στην Ελλάδα με διενέργειά τους από τις κατάλληλες ελεγκτικές υπηρεσίες όταν υπάρχει δυσχέρεια στις τοπικές μονάδες ελέγχου αλλά και μέσω της συνολικής καταγραφής των εταιρειών αυτών και επεξεργασίας των στοιχείων από τις αρμόδιες κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες, με σκοπό να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι».

Βασιζόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Ιωάννης Μιχελάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου ρωτά σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο για να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες ή παρανομίες των δικαιούχων ελληνικών οφσόρ εταιρειών.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο που ζήτησαν χθες από τις κυβερνήσεις της Ενωσης να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη όσοι εκμεταλλεύονται τους φορολογικούς παραδείσους και ανακαλύφθηκαν στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων.

«Χρειαζόμαστε γοργή δράση από την ΕΕ αλλά και σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εξάλειψη του συστήματος των μυστικών περιουσιών που κρύβονται στις οφσόρ εταιρείες, καθώς και την άμεση επιβολή προστίμων σε όσους αποπειρώνται να φοροδιαφύγουν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αυστριακού ευρωβουλευτή Χάνες Σβόμποντα. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των 27 να συνεργαστούν με την Κομισιόν ούτως ώστε «εκείνοι που παραβιάζουν τους νόμους και κρύβουν τον πλούτο τους σε φορολογικούς παραδείσους να προσαχθούν αμέσως στη Δικαιοσύνη». Τόνισε ότι η έρευνα των 86 δημοσιογράφων από 46 διαφορετικές χώρες αποδεικνύει την ύπαρξη «ενός δικτύου οργανωμένης φοροδιαφυγής» που επιτρέπει σε κατόχους μεγάλων περιουσιών «να αποφύγουν να πληρώσουν το μερίδιό τους».

«Στη σημερινή εποχή της κρίσης, με περισσότερα από 26 εκατομμύρια άτομα να μην μπορούν να βρουν εργασία και χιλιάδες που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους ή αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες συνθήκες (…), η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα», υπογράμμισε ο Σβόμποντα, προσθέτοντας ότι όλα αυτά «αναδεικνύουν την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία».

Μεγάλη ήταν και η δημοσιογραφική κάλυψη των αποκαλυπτικών στοιχείων από τα διεθνή ΜΜΕ. Για «παγκόσμια σεισμική δόνηση» έκανε λόγο ο βρετανικός «Γκάρντιαν», τονίζοντας ότι η αναφορά τόσων ονομάτων θα επηρεάσει τη διεθνή οικονομία, «επειδή πολλοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου δεν μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι θα μπορούν να κρύβουν τις περιουσίες τους από τις κυβερνήσεις τους».

«Το σύστημα των οφσόρ εταιρειών αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία», γράφει η Ναταλί Νουγκαρέντ, διευθύντρια της «Μοντ» στη Γαλλία, όπου οι αποκαλύψεις φθάνουν μέχρι το περιβάλλον του Προέδρου Ολάντ. Η Νουγκαρέντ υπενθυμίζει ότι τα μεγάλα λόγια για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων είχαν ξεκινήσει μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, ενώ γινόταν συχνή αναφορά στις εξωχώριες εταιρείες σε κάθε σύνοδο κορυφής του G20. «Ομως αυτές οι αποκαλύψεις αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός τεράστιου δικτύου που λειτουργεί κάτω από τη σκιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι φορολογικοί παράδεισοι υπονομεύουν το κράτος δικαίου και προωθούν την εκτροπή δημόσιων πόρων στα κράτη όπου ανθεί η διαφθορά».

ΠΑΤΑΓΟΣ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην Ιστορία», γράφει το γερμανικό «Σπίγκελ» αναφερόμενο στα 2,5 εκατομμύρια ντοκουμέντα που διέρρευσαν στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων για τα 130.000 άτομα από 170 χώρες που διατηρούσαν λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. «Είναι η πρώτη φορά που τραβιέται η κουρτίνα και βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να ξεδιπλώνεται το σύστημα των παράκτιων εταιρειών καθώς και όλοι όσοι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους δίνονται να κρύψουν χρήματα».

–>