Από όλα έχουν οι πάγκοι των χριστουγεννιάτικων μπαζάρ (τα περισσότερα κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο, σε όλη την Ελλάδα): στολίδια, φθηνά έργα τέχνης, δίσκοι και βιβλία έως σπιτικές μαρμελάδες και χειροποίητα καπέλα. Οι επιλογές διευρύνονται όσο ο αριθμός των εορταστικών παζαριών αυξάνεται. Και φέτος αυξάνεται πολύ όπως και το ενδιαφέρον για τα μπαζάρ. Χρόνο με τον χρόνο, η κρίση φαίνεται πως κάνει τους θαμώνες τους πιο επιλεκτικούς και τους οδηγεί να ψωνίζουν όσο πιο οικονομικά γίνεται (όσο αντέχει η τσέπη τους). Εξού και το φετινό φαινόμενο: οι τιμές τους είναι, όπως λένε και οι διοργανωτές, πιο χαμηλές από κάθε άλλη χρονιά.

Οι φιλανθρωπικού σκοπού πρωτοβουλίες πρωταγωνιστούν στον χάρτη των παζαριών. Δεν είναι λίγοι οι οργανισμοί που με τα έσοδα από τα μπαζάρ ενισχύουν τους σκοπούς τους, όπως σημειώνει και η Ελενα Γιαμμά, γενική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού σωματείου για την υποστήριξη ατόμων με HIV/AIDS – Κέντρο Ζωής (στο Vault, στον Βοτανικό, 15 και 16/12, διοργανώνει μεγάλη γιορτή με μπαζάρ ρούχων, αξεσουάρ, καλλυντικών κ.ά.).

Τα μουσεία και οι γκαλερί, από την άλλη, βλέπουν τα παζάρια ως αφορμή για να διαβούν το κατώφλι τους εκατοντάδες επισκέπτες, να γνωρίσουν τους χώρους και να επισκεφθούν τα καφέ τους. Η Εθνική Πινακοθήκη από αύριο έως και 7/1 προσφέρει, εν είδει μπαζάρ, τους καταλόγους της σε μειωμένες τιμές, όπως και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (18/12 – 6/1).

Από τα πλέον δημοφιλή δώρα είναι τα βιβλία, που διατίθενται (κάπου 200.000!) σε τιμές από 1 ευρώ στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα FM 99,5, με στόχο την ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (στον χώρο Τεχνόπολις, έως 16/12).